Οπλα, drones και ένα γούνινο καπέλο: Τα δώρα στον Κιμ Γιονγκ Ουν… από τη Ρωσία με αγάπη

Οπλα, drones και ένα γούνινο καπέλο: Τα δώρα στον Κιμ Γιονγκ Ουν… από τη Ρωσία με αγάπη

Τα αντικείμενα αυτά θα εκτεθούν στο μουσείο «Φιλίας», μαζί με όλα τα δώρα που έχουν λάβει οι τρεις γενιές ηγεσίας της χώρας, ο πατέρας Κιμ Γιονγκ-ιλ και ο παππούς και ιδρυτής της Βόρειας Κορέας, Κιμ ιλ Σουνγκ. 

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιστρέφει στην Πιονγιάνγκ από το ταξίδι του στη Ρωσία γεμάτος… δώρα «της υψηλότερης ποιότητας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Μεταξύ των δώρων που έλαβε ο Βορειοκορεάτης φιλοξενούμενος, είναι ένα τουφέκι, ένα γάντι κοσμοναύτη και στρατιωτικά drones – τα οποία αποτελούν παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών. 

Από τη Ρωσία με αγάπη

Μετά τη σύνοδο με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Κιμ έλαβε ένα ρωσικό τουφέκι της «υψηλότερης ποιότητας», σύμφωνα με τον Πεσκόφ, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να ανταποδίδει την αβροφροσύνη με ένα τουφέκι για τον Ρώσο ομόλογό του «κατασκευασμένο από Βορειοκορεάτες τεχνίτες». 

Ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, έδωσε στον φιλοξενούμενό του ένα γάντι από διαστημική στολή που φόρεσε κάποιος κοσμοναύτης. 

Οπλα, drones και ένα γούνινο καπέλο: Τα δώρα στον Κιμ Γιονγκ Ουν… από τη Ρωσία με αγάπη-1
Το κτίριο της Διεθνούς Έκθεσης Φιλίας σε παραδοσιακή κορεατική αρχιτεκτονική – Φωτ.: Shutterstock

Ο Ολέγκ Κοζεμιάκο, κυβερνήτης της επαρχίας Πριμόρσκι, χάρισε στον Κιμ ένα ζευγάρι σύγχρονων «πανοπλιών» για ειδικές επιχειρήσεις που προστατεύουν στήθος, ώμους, λαιμό και βουβωνική χώρα. 

O Βορειοκορεάτης έλαβε ακόμη ως δώρα πέντε μονής κατεύθυνσης επιθετικά drone καθώς και ένα αναγνωριστικό Geranium-25 -το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το TASS και το οποίο παραβιάζει τουλάχιστον δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας, εγκεκριμένα και από τη Μόσχα.

Κατά την κοινή επιθεώρηση των ρωσικών πυρηνικών βομβαρδιστικών στο Βλαδιβοστόκ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού δώρισε στον Κιμ ένα γούνινο καπέλο

Όπως, πάντως, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, υπήρξε δυσκολία και μια σύγχυση ως προς το μέγεθος του καπέλου, με τον Ρώσο πρέσβη στην Πιονγιάνγκ Αλεξάντερ Ματσεγκόρα να προτείνει ένα νούμερο μικρότερο από το «δικό μου μεγάλο κεφάλι», το οποίο αποδείχτηκε και το σωστό.

Οπλα, drones και ένα γούνινο καπέλο: Τα δώρα στον Κιμ Γιονγκ Ουν… από τη Ρωσία με αγάπη-2
Στρατιώτες μπροστά από το κτίριο του μουσείου – Φωτ. αρχείου: ΑΡ

«Είναι σημαντικό πως είναι ένα δώρο από την καρδιά. Και στον σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ουν άρεσε» ανέφερε ο Ματσεγκόρα. 

Στην πόλη Κασάν, στα ρωσικά σύνορα όπου και έκανε στάση ο Κιμ, του έκαναν δώρο μια φωτογραφία του Γιούρι Γκαγκάριν, του κοσμοναύτη που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

«Συγκρίσιμο του Λούβρου» 

Τα αντικείμενα αυτά θα εκτεθούν στο μουσείο «Φιλίας», μαζί με όλα τα δώρα που έχουν λάβει οι τρεις γενιές ηγεσίας της χώρας, ο πατέρας Κιμ Γιονγκ-ιλ και ο παππούς και ιδρυτής της Βόρειας Κορέας, Κιμ ιλ Σουνγκ. 

Χτισμένο στους λόγους του όρους Μιοχιανγκσάν, 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, η Διεθνής Έκθεση Φιλίας (International Friendship Exhibition) άνοιξε το 1978 και εκτείνεται σε δύο επιβλητικές δομές από σκυρόδεμα σε παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ με μπλε κεραμοσκεπή. 

Οπλα, drones και ένα γούνινο καπέλο: Τα δώρα στον Κιμ Γιονγκ Ουν… από τη Ρωσία με αγάπη-3
Δύο λευκά γάντια, τα οποία οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν όταν ανοίγουν την πόρτα της αίθουσας Διεθνούς Έκθεσης Φιλίας – Φωτ.: ΑΡ

Το μουσείο αποτελείται από πάνω από 100 εκθέσεις με συνολικά πάνω από 115.000 αντικείμενα από περισσότερες από 200 χώρες. Το εύρος και η σπουδαιότητα της συλλογής το καθιστούν συγκρίσιμο με το Λούβρο» σύμφωνα με τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας.

Από το τουφέκι από τον Κάστρο έως κρύσταλλα του Κάρτερ

Μεταξύ της φημολογούμενης μεγάλης συλλογής της οικογένειας Κιμ περιλαμβάνονται τα κρύσταλλα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερε, ένα σετ φλυτζανιών τσαγιού από τον Γάλλο άλλοτε πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν, μια μπάλα με την υπογραφή του Μάικλ Τζόρνταν που είχε φέρει κατά την επίσκεψή της στη Βόρεια Κορέα το 2000 η τότε υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και ένα τουφέκι από τον Φιντέλ Κάστρο. 

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προβολή των δώρων από αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, με τον πρώτην πρόεδρο Κιμ Νταε-τζουνγκ ο οποίος συνέβαλε στις ειρηνευτικές πολιτικές με τη γείτονα χώρα να φιγουράρει σε γιγαντοοθόνες. 

Πηγή: Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή