Καναδάς – Ινδία: Ρήγμα με απελάσεις διπλωματών

Καναδάς – Ινδία: Ρήγμα με απελάσεις διπλωματών

Μετά τη δολοφονία Καναδού πολίτη, ηγέτη των Σιχ και υποστηρικτή της απόσχισης της Παντζάμπ από την Ινδία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας του πως εξετάζει «αξιόπιστες πληροφορίες προερχόμενες από τις μυστικές μας υπηρεσίες», οι οποίες συνδέουν την κυβέρνηση της Ινδίας με τη δολοφονία του καναδικής υπηκοότητας ηγέτη του θρησκεύματος των Σιχ, Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, σε καναδικό έδαφος. Ο Τριντό μάλιστα ανέβασε τους τόνους λέγοντας, απευθυνόμενος στο Νέο Δελχί, ότι «κάθε εμπλοκή ξένης κυβέρνησης σε δολοφονία Καναδού πολίτη σε έδαφός μας αποτελεί ξεκάθαρη και απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας».

Ο Νιτζάρ, 45 ετών, πυροβολήθηκε από δύο μασκοφόρους στις 18 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στο φορτηγό του έξω από ναό των Σιχ στη μικρή πόλη Σέρεϊ της Βρετανικής Κολούμπια, 30 χιλιόμετρα ανατολικά από το Βανκούβερ. Ο Νιτζάρ ήταν διάσημος στη θρησκευτική του κοινότητα και υποστήριζε δημόσια την απόσχιση της περιοχής της Παντζάμπ, πατρίδας των Σιχ, από την Ινδία και τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους, του περίφημου Καλιστάν. Ο θάνατός του προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την εξοργισμένη καναδική κοινότητα των Σιχ, η οποία έκανε λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δολοφονία, καθώς το θύμα καταζητούνταν από τις ινδικές Αρχές για πράξεις τρομοκρατίας.

«Καλιστανοί τρομοκράτες»

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τριντό, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, δήλωσε πως «απορρίπτει εντελώς» τους ισχυρισμούς του, τους οποίους χαρακτήρισε «παράλογους και πολιτικά υποκινούμενους». Κατηγόρησε επιπλέον τη χώρα πως υποθάλπει «Καλιστανούς τρομοκράτες και εξτρεμιστές», που απειλούν την ασφάλεια της Ινδίας. «Κάνουμε επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση του Καναδά να αναλάβει άμεσα νομικές πρωτοβουλίες ενάντια σε κάθε αντι-ινδικό στοιχείο που δρα από τα εδάφη της», πρόσθεσε σε οξείς τόνους.

Το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να βαθαίνει, καθώς ο Καναδάς, παράλληλα με τις κατηγορίες, προχώρησε και στην απέλαση του «κορυφαίου» Ινδού διπλωμάτη Παβάν Κουμάρ Ράι, με τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών να δίνει το όνομά του στη δημοσιότητα κατά παράβαση του πρωτοκόλλου. Σε απάντηση, το Νέο Δελχί προχώρησε επίσης σε απέλαση Καναδού διπλωμάτη, ο οποίος, ωστόσο, παρέμεινε ανώνυμος.

Ο Σιχισμός αποτελεί μια μονοθεϊστική θρησκεία με επιρροές από το Ισλάμ και τον Ινδουισμό, που εμφανίστηκε πρώτη φορά τον 15ο αιώνα στην Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας και στην οποία ανήκει περίπου το 2% των ανθρώπων της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη. Κατά τη δεκαετία του 1970 οι Σιχ ξεκίνησαν έναν αυτονομιστικό αγώνα, που οδήγησε σε σφαγή χιλιάδων πιστών. Σήμερα η απόσχιση υποστηρίζεται από την πιο φανατική μερίδα των πιστών. Μεγάλοι πληθυσμοί των Σιχ ζουν εκτός Ινδίας σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία αλλά και ο Καναδάς, ο οποίος έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Σιχ εκτός Παντζάμπ και στον οποίο αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα. Η Ινδία έχει εδώ και χρόνια ασκήσει κριτική στον Καναδά για την ανεκτική στάση που κρατάει απέναντι στη μειονότητα.

Υστερα από τις δηλώσεις του Τριντό, τεράστιες αφίσες με τη μορφή του Νιτζάρ έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη όπου δολοφονήθηκε, ενώ ο εκπρόσωπος του συμβουλίου των Σιχ της Βρετανικής Κολούμπια δήλωσε στο BBC πως «τουλάχιστον ο πρωθυπουργός βρήκε το θάρρος και αναγνώρισε πως υπήρξε ένα ξένο χέρι πίσω από τη δολοφονία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή