Ουκρανία: Ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Οδησσό

Ουκρανία: Ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Οδησσό

Η επιδρομή προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» σε λιμενικές υποδομές και κατέστρεψε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nυχτερινή ρωσική αεροπορική επιδρομή στη νότια ουκρανική περιοχή της Οδησσού προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» σε λιμενικές υποδομές και κατέστρεψε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, ένα άτομο σκοτώθηκε σε άλλη ρωσική αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μπερισλάβ στη νότια περιοχή της Χερσώνας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ολεξάντρ Προκούντιν.

«Ακόμα μία μαζική επίθεση στην Οδησσό! …Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών και σημαντικές ζημιές στο λιμάνι», δήλωσε στο X η υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβιρίντενκο, υπουργός Οικονομίας.

Ο Ολε Κίπερ, κυβερνήτης της Οδησσού, τόνισε ότι στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν αποθηκευτεί σχεδόν 1.000 τόνοι σιτηρών.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ουκρανικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, τονίζοντας ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, πάνω από την Κριμαία και πάνω από τις ρωσικές περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ. Δεν υπήρξαν αναφορές για νεκρούς.

«Σημαντικές ζημιές»

Η ρωσική επίθεση στην Οδησσό είναι η πιο πρόσφατη σε σειρά επιθέσεων πυραυλικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που, σύμφωνα με το Κίεβο, αποσκοπούν στο να εμποδίσουν την Ουκρανία, σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα σιτηρών, να στέλνει τα γεωργικά της προϊόντα στον κόσμο.

«Το θαλάσσιο λιμάνι στην Οδησσό υπέστη σημαντικές ζημιές», ανέφερε η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, κάνοντας επίσης λόγο για πυρκαγιά σε ξενοδοχείο που δεν χρησιμοποιούνταν.

Η ουκρανική αεράμυνα κατέστρεψε 19 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ και 11 πυραύλους Κρουζ κατά τη διάρκεια της νύχτας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε στόχο την περιοχή της Οδησσού, ανέφερε ο στρατός.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία εκτόξευσε δύο υπερηχητικούς πυραύλους που κατέστρεψαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών.

«Θλιβερή προσπάθεια» για αντίποινα

Ο Κίπερ ανέφερε ακόμη ότι μία γυναίκα χτυπήθηκε από θραύσματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη διάρκεια επίθεσης η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, προκάλεσε ζημιές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και οδήγησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περισσότερους από 1.000 καταναλωτές στην περιοχή της Οδησσού.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να μεταφέρει σιτηρά έχει πληγεί από την απόφαση της Ρωσίας στα μέσα Ιουλίου να εγκαταλείψει συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεπε ασφαλείς μεταφορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με τη Μόσχα να λέει ότι δεν έγιναν αρκετά για να βελτιωθούν οι δικές της εξαγωγές.

Το Κίεβο στέλνει ολοένα περισσότερα σιτηρά κατά μήκος του Δούναβη, οδικώς και με τρένο, και έχει δημιουργήσει «ανθρωπιστικό διάδρομο» που αγκαλιάζει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας για να στέλνει σιτηρά για τις αγορές της Αφρικής και της Ασίας.

Τα δύο πρώτα πλοία που μετέφεραν σιτηρά και χρησιμοποίησαν τον διάδρομο έφυγαν από το λιμάνι του Τσορνομόρσκ της Μαύρης Θάλασσας την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επίθεση ήταν «θλιβερή προσπάθεια» για αντίποινα μετά το χτύπημα του Κιέβου στο αρχηγείο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας την Παρασκευή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή