Γερμανία για Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών

Γερμανία για Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών

«Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποστείλουμε παρατηρητές το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την είσοδο διεθνών παρατηρητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον θύλακο στο έδαφός του, τον οποίο, μετά τη στρατιωτική του επιχείρηση-αστραπή την περασμένη εβδομάδα, εγκαταλείπουν χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοί του, φεύγοντας πρόσφυγες στην Αρμενία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποστείλουμε παρατηρητές το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Θα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης που θα έδειχνε ότι το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις δεσμεύσεις του υπέρ της ασφάλειας και της ευημερίας του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν επιτρέψει την αποστολή διεθνών παρατηρητών», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στον θύλακο για να φύγουν πρόσφυγες στην Αρμενία μία εβδομάδα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν στην αποσχισθείσα αυτή περιοχή του Καυκάσου.

Γύρω στους 28.120 πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην Αρμενία, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις των αρμενικών Αρχών.

Μαζί τους έχουν συνήθως τα άκρως απαραίτητα και ταξιδεύουν με αυτοκίνητα γεμάτα κόσμο, ενώ ορισμένοι φτάνουν με τα πόδια.

«Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους και στην πατρίδα τους σε συνθήκες ειρήνης και με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε η Μπέρμποκ.

Η Γερμανία θα αυξήσει από 2 σε 5 εκατ. ευρώ το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα καταβάλει για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει βοήθεια στην περιοχή, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολυαίμακτους πολέμους για τον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.

Τη Δευτέρα, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι Αζέροι «θα εγγυηθούν» τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Αρμενίων του θυλάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή