Ποιο είναι το οπλοστάσιο της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

Ποιο είναι το οπλοστάσιο της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν το κύριο όπλο με το οποίο η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τα παρακλάδια της σκορπίζουν τον θάνατο στο Ισραήλ. Από το πρωί του Σαββάτου εξαπολύονται τυφλές επιθέσεις κατά κύματα, με στόχο κυρίως τον άμαχο πληθυσμό, ενώ ο πρωτοφανής αριθμός των ρουκετών, που πλέον ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, προκαλεί κορεσμό στα αντιβαλλιστικά συστήματα της ισραηλινής άμυνας με αποτέλεσμα πόλεις και οικισμοί που βρίσκονται στο βεληνεκές τους να πλήττονται με αγριότητα.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Οπως παρατηρούν ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές, η γκάμα των όπλων που χρησιμοποιούνται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις έχει αναβαθμιστεί σημαντικά σε σχέση με το 2006 και περιλαμβάνει βλήματα, ρουκέτες, ακόμη και πυραύλους. Ειδικά το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, που υπερτερεί ποιοτικά και ποσοτικά της Χαμάς, διαθέτει σύγχρονα όπλα και βλήματα ακριβείας που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές και εκατόμβες νεκρών.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του JINSA (Jewish Institute for National Security of America), η Χαμάς μετά το 2021 διατηρεί περίπου το 40% της δυνατότητας πυραυλικών επιθέσεων, αν και τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως ενίσχυσε σημαντικά το οπλοστάσιό της. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περισσότερες από 6.000 ρουκέτες και όλμους μικρού βεληνεκούς, πάνω από 5.000 ρουκέτες μέσου βεληνεκούς, περίπου 350 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και μικρό αριθμό αντιαεροπορικών πυραύλων (περίπου 100) και αντιαρματικών όπλων (περίπου 300).

Η πλειονότητα των ρουκετών ανήκει στην οικογένεια πυρομαχικών Qassam. Πρόκειται δηλαδή για φθηνά όπλα, με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 800 δολαρίων και μπορούν να χτυπήσουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων χωρίς καθοδήγηση. Μεγαλύτερη απειλή, ωστόσο, συνιστούν οι ρουκέτες μέσου βεληνεκούς, με ακτίνα δράσης τα 40-50 χιλιόμετρα. Οι ρουκέτες Fajr-33, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους επιθέσεις, φέρεται να φτάνουν στη Γάζα από το Ιράν, αν και η Τεχεράνη το αρνείται. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν το οπλοστάσιο της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης να διαθέτει και βαλλιστικούς πυραύλους Sejjil-55, επίσης ιρανικής προέλευσης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πολλά από αυτά τα όπλα παράγονται πλέον στα εδάφη της Γάζας με τεχνογνωσία που έρχεται από το Ιράν και τη Συρία, όπως οι πύραυλοι M-75 και J-80, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για χτυπήματα στο Τελ Αβίβ, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και στην Ιερουσαλήμ. Αναφορές υπάρχουν και για χρήση πυραύλων Boraq-100 και Boraq-120, με βεληνεκές που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα, όπως και ιρανικών M-302 και Ayyash 250.

Η Χαμάς διαθέτει πλέον σμήνη από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη καθοδηγούμενα με GPS, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν όλμους και χειροβομβίδες, ενώ είναι δύσκολο να εντοπιστούν από την αντιβαλλιστική άμυνα. Η οργάνωση έχει πρόσβαση και σε ρωσικά αντιαρματικά Kornet, καθώς και Manpads, τα οποία χρησιμοποίησε το Σάββατο έναντι των ισραηλινών επιθετικών ελικοπτέρων.

Η ισχύς πυρός της Χεζμπολάχ

Η απειλή από τον νότιο Λίβανο, την περιοχή όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση Χεζμπολάχ, είναι μεγαλύτερη, καθώς τα μέλη της έχουν πρόσβαση σε πιο σύγχρονο και καταστροφικό οπλισμό. Η Χεζμπολάχ θεωρείται η βαρύτερα εξοπλισμένη οργάνωση στον κόσμο, με οπλοστάσιο που δεν διαθέτουν ακόμη και οργανωμένοι στρατοί.

Σύμφωνα με το CSIS (Center for Strategic and International Studies), η γκάμα των όπλων της καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από χερσαία και ναυτικά πλήγματα μέχρι αντιαεροπορικά, και αποτελείται από ρουκέτες και πυραύλους που αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν κατά κύριο λόγο από το Ιράν, τη Συρία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει σοβιετικές ρουκέτες Katyusha, Fajr-1, που σύμφωνα με πληροφορίες προμηθεύεται από το Ιράν, καθώς και 144 εκτοξευτές Haseb MRL. Διαθέτει, όμως, και τους ακόμη ισχυρότερους πυραύλους Shahin με εκρηκτικές κεφαλές 190 κιλών, ρουκέτες των 122 χιλιοστών, αλλά και Fajr-3 και Fajr-5, που είναι ιρανικής σχεδίασης και εκτιμάται ότι κατασκευάζονται και από την ίδια τη Χεζμπολάχ. Το οπλοστάσιο της οργάνωσης περιλαμβάνει ακόμη τους σοβιετικούς Raad-2 και Raad-3, που χρησιμοποίησε πρώτη φορά το 2006 στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί και εποχούμενα συστήματα, όπως τον πύραυλο M-600, συριακής προέλευσης, ενώ φέρεται να διαθέτει και τους πολύ ισχυρούς Scud, με εμβέλεια από 300 έως 550 χιλιόμετρα και φορτίο που μπορεί να φτάσει τα 985 κιλά.

Στο πεδίο των αντιπλοϊκών, σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση διαθέτει πυραύλους τύπου Cruise και συγκεκριμένα την ιρανική έκδοση «Noor» των κινεζικών C-802, τους οποίους χρησιμοποίησε το 2006 για να επιτεθεί στην ισραηλινή Κορβέτα «Hanit». Στα χέρια της Χεζμπολάχ εκτιμάται πως βρίσκονται και τουλάχιστον 12 ρωσικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι Yakhont.

Παράλληλα, εκτός από μια μεγάλη γκάμα αντιαρματικών όπλων (RPG 29, Fagot, Malyutka, Konkurs, Metis, Kornet-E), η Χεζμπολάχ έχει και ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι ρωσικοί Pantsyr-S1, οι Buk-M2, το Strela-2, τα συστήματα OSA και ZU-33, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται και στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT