Μαζική εκκένωση από τη βόρεια Γάζα – Επιχειρήσεις του Ισραήλ σε διπλό μέτωπο

Μαζική εκκένωση από τη βόρεια Γάζα – Επιχειρήσεις του Ισραήλ σε διπλό μέτωπο

Ενα κύμα μαζικής εκκένωσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, επιθέσεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και οι συναγερμοί σε κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ συνέθεσαν την έβδομη ημέρα του πολέμου, με φόντο το τελεσίγραφο του Ισραήλ σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους να μετακινηθούν προς τον νότο.

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κύμα μαζικής εκκένωσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, επιθέσεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και οι συναγερμοί σε κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ συνέθεσαν την έβδομη ημέρα του πολέμου, με φόντο το τελεσίγραφο του Ισραήλ σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους να μετακινηθούν προς τον νότο.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφερόταν στα φυλλάδια που έριξε με drones ο ισραηλινός στρατός. «Απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», έλεγε, μεταξύ άλλων, το μήνυμα στα αραβικά. Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), oι κάτοικοι της πόλης της Γάζας έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. «Εχουμε δύο επιλογές: Να νικήσουμε ή να πεθάνουμε στα σπίτια μας», δήλωσε ο Μπασέμ Ναΐμ. «Δεν πρόκειται να φύγουμε. Δεν θα επαναλάβουμε ξανά τη Νάκμπα», είπε αναφερόμενος στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων το 1948.

«Καραβάνια» Παλαιστινίων, ωστόσο, πλημμύρισαν τους δρόμους – άνθρωποι οι οποίοι μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και κατευθύνθηκαν προς τον νότο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα, καταγράφηκαν να κινούνται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας. Μεταξύ αυτών που προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλέστερες περιοχές είναι πολλά παιδιά. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με το BBC, o κόσμος ταξιδεύει με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια, ενώ πολλές οικογένειες μετακινούνται με τα πόδια.

Μαζική εκκένωση από τη βόρεια Γάζα – Επιχειρήσεις του Ισραήλ σε διπλό μέτωπο-1
Reuters

Εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας για την ανάγκη ασφάλειας και προστασίας του άμαχου πληθυσμού. «Η Γάζα μετατρέπεται σε “τρύπα της κόλασης”», σχολίασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η μοναδική διέξοδος των Παλαιστινίων είναι το συνοριακό πέρασμα Ισραήλ-Αιγύπτου, στη Ράφα.

«Το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επικοινωνία με Ισραηλινούς και Αιγύπτιους για να βγάλουν τον κόσμο έξω από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν την ανθρωπιστική καταστροφή, ζητώντας να «ανακληθεί οποιαδήποτε εντολή που θα μπορούσε να μετατρέψει μια ήδη τραγική κατάσταση σε όλεθρο».

Μαζική εκκένωση από τη βόρεια Γάζα – Επιχειρήσεις του Ισραήλ σε διπλό μέτωπο-2
REUTERS/ Mohammed Salem

Ως «μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε την απομάκρυνση των αμάχων από τη βόρεια Γάζα εντός 24ωρου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως οι κινήσεις των Ισραηλινών πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ανθρωπιστική κρίση

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή, ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, Μάι αλ-Κάιλα, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Από την πλευρά τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ έδωσε προθεσμία λίγων ωρών στο νοσοκομείο Al Awda, στη βόρεια Γάζα, για να εκκενωθεί. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται: «Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας».

Φόβους ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς μπορεί να προκαλέσει προσφυγικά κύματα στην Ευρώπη εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε τον κίνδυνο να δυναμώσουν οι αντιμεταναστευτικές φωνές στην Ευρώπη, αλλά και να πυροδοτηθεί ένταση μεταξύ των υποστηρικτών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τουλάχιστον 258 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς. Σύμφωνα με τον Guardian, o πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των νεκρών από το Ισραήλ ανέρχεται σε 1.300.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί στη Γάζα ανερχόταν σε 1.900, ενώ 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Δυτική Οχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην περιοχή αυτή σε 49.

Αξιωματούχοι της Δύσης στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Οστιν, μία ημέρα μετά τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Τελ Αβίβ.

Μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που προσγειώθηκαν την Παρασκευή στο Ισραήλ ήταν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Η φρίκη αυτού που συνέβη εδώ είναι ανείπωτη», δήλωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ενώ η Ρομπέρτα Μέτσολα σημείωσε: «Η Χαμάς είναι τρομοκράτες. Δεν εκπροσωπούν τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού, αλλά τις εμποδίζουν».

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ – Η απάντηση των Ισραηλινών

Tην ευθύνη για τις επιθέσεις σε τέσσερις θέσεις του ισραηλινού στρατού ανέλαβε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Υπήρξε «ανταλλαγή πυρών μεταξύ της αντίστασης και του ισραηλινού εχθρού» στη συνοριακή περιοχή με το Ισραήλ μεταξύ των πόλεων Aλμα αλ Σαάμπ και Νταχίρα, ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι, «όταν έρθει η ώρα για οποιαδήποτε δράση, θα την εκτελέσουμε». Οπως τόνισε, «η Χεζμπολάχ θα πάρει μέρος» στην αντιπαράθεση.

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε θέσεις στον νότιο Λίβανο ως απάντηση σε έκρηξη που σημειώθηκε σε φράχτη ασφαλείας κοντά στην κοινότητα Χανίτα στα σύνορα.

Μαζική εκκένωση από τη βόρεια Γάζα – Επιχειρήσεις του Ισραήλ σε διπλό μέτωπο-3
REUTERS

Ρουκέτες από τη Χαμάς – «Τοπικές» επιχειρήσεις Ισραηλινών στη Γάζα

Την εκτόξευση 150 ρουκετών σε περιοχές του Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς την Παρασκευή, «απαντώντας στον εκτοπισμό και στη στοχοποίηση αμάχων».

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποιώντας τοπικής κλίμακας επιδρομές, προς αναζήτηση «τρομοκρατών» και «εξοπλισμού».

Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταβλήθηκαν προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».

Νετανιάχου: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του για τον πόλεμο στη Γάζα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι πολεμάμε για την πατρίδα και πολεμάμε σαν λιοντάρια. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επίθεση της Χαμάς. Χτυπάμε σκληρά τη Χαμάς, αλλά είναι μόνο η αρχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT