ΜΙ5 και FBI προειδοποιούν για αύξηση της τρομοκρατικής απειλής

ΜΙ5 και FBI προειδοποιούν για αύξηση της τρομοκρατικής απειλής

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI εξέδωσαν, για πρώτη φορά, κοινή προειδοποίηση για την τρομοκρατική απειλή, συνδέοντάς τη με την κρίση στη Μέση Ανατολή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI εξέδωσαν, για πρώτη φορά, κοινή προειδοποίηση ότι η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης ενδέχεται να αυξηθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οι επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις, καθώς και άλλες ομάδες, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους από ενέργειες είτε μεμονωμένων ατόμων είτε της Χαμάς και του Ιράν σε βρετανικό ή αμερικανικό έδαφος.

Ο Κεν ΜακΚάλουμ, γενικός διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο να αντιδράσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Προειδοποίησε μάλιστα για το ενδεχόμενο παρατεταμένης σύγκρουσης.

Μιλώντας σε σύνοδο των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στην Καλιφόρνια και ενώ δίπλα του καθόταν ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, ο ΜακΚάλουμ τόνισε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες ή το Ιράν να εντείνουν τη βίαιη δράση τους.

Προειδοποίησε επίσης ότι Εβραίοι ή εβραϊκές οργανώσεις θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από νεοναζί και ισλαμιστές.

«Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή είτε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη απειλή για τη Βρετανία είτε και να αλλάξουν τη μορφή της όσον αφορά το τι στοχεύεται και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν», όπως είπε.

Επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Γαλλία

Τη Δευτέρα το βράδυ, ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς στις Βρυξέλλες. Το γραφείο του Βέλγου εισαγγελέα ανακοίνωσε αρχικά πως δεν υπήρχαν αποδείξεις για σύνδεση της επίθεσης με τη σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας.

Ωστόσο, την Τρίτη εκπρόσωπος των βελγικών Αρχών δήλωσε ότι διερευνάται πιθανή σύνδεση.

Η Γαλλία τέθηκε σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας την Παρασκευή, καθώς ύποπτος για ισλαμικό εξτρεμισμό σκότωσε δάσκαλο και τραυμάτισε άλλους τρεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα περιστατικά έρχονται σε μία περίοδο αυξημένης ανησυχίας, δεδομένης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο διευθυντής του FBI δήλωσε πως οι τρομοκρατικές απειλές εξελίσσονται γρήγορα στις ΗΠΑ, καθώς και ότι «δεν μπορούμε και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η Χαμάς ή άλλες ξένες οργανώσεις να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο δικό μας έδαφος».

Ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε «αύξηση στις αναφορές περί απειλών» στις ΗΠΑ.

Προειδοποίηση για το Ιράν

Υπήρξε επίσης συγκεκριμένη προειδοποίηση από τον Βρετανό επικεφαλής κατασκοπείας για το Ιράν, το οποίο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι πρόθυμο να αναλάβει «προληπτική δράση» εναντίον του Ισραήλ πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

«Είναι σαφές ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή οξύνουν την πιθανότητα το Ιράν να αποφασίσει να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις», δήλωσε ο ΜακΚάλουμ.

Με πληροφορίες από Guardian, Sky News, FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή