Μ. Σχοινάς: Ανεπαρκές το πλαίσιο της Ε.Ε. για τον επαναπατρισμό μεταναστών

Μ. Σχοινάς: Ανεπαρκές το πλαίσιο της Ε.Ε. για τον επαναπατρισμό μεταναστών

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. για την επιστροφή παράνομων μεταναστών χρήζουν βελτίωσης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιστροφή παράνομων μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους δεν είναι επαρκείς.

Ο Ελληνας Επίτροπος πρόσθεσε ότι υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι που θα συζητηθούν, εν όψει της συνάντησης των υπουργών μετανάστευσης της ΕΕ για συζήτηση βελτίωση της ασφάλειας στο μπλοκ ύστερα από θανατηφόρες επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες.

Αντιστοίχως, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιοχάνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ε.Ε. πρέπει να καταστεί ταχύτερη αναφορικά με τους επαναπατριζόμενους μετανάστες.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτοί οι μετανάστες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια θα πρέπει να επιστραφούν «δυναμικά».

Η σχετική αναφορά γίνεται μετά το περιστατικό στις Βρυξέλλες όπου ο Τυνήσιος δράστης είχε από ετών απορριφθεί ως υποψήφιος για άδεια παραμονής στο Βέλγιο, αλλά παρέμενε στη βελγική πρωτεύουσα.

Στις δηλώσεις του πριν τη σύνοδο των υπουργών Μετανάστευσης ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να εκτιμηθούν προσεκτικά όλες οι πιθανές συνέπειες για την Ε.Ε. από τη διαμάχη του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους στη Μέση Ανατολή.

Την Τετάρτη οι ηγέτες του Βελγίου και της Σουηδίας υποσχέθηκαν να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνόρων και να ενισχύσουν τους επαναπατρισμούς.

Το θέμα θα συζητηθεί και την επόμενη εβδομάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT