Μέση Ανατολή: Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα για fake news στα κοινωνικά δίκτυα

Μέση Ανατολή: Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα για fake news στα κοινωνικά δίκτυα

Η Meta και το TikTok έχουν προθεσμία να απαντήσουν στο αίτημα που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 25 Οκτωβρίου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη έρευνας για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «παράνομου περιεχομένου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, TikTok) σε σχέση με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επίσημο αίτημα για πληροφορίες στις πλατφόρμες, ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Ειδικότερα, ζητά πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει η Μeta και το TikTok για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τη μείωση του κινδύνου διάδοσης παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σε σχέση με το TikTok, η Επιτροπή ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για τη μείωση του κινδύνου διάδοσης παράνομου περιεχομένου, ιδίως τη διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης. Επιπλέον, το αίτημα της Επιτροπής αφορά τη συμμόρφωση του TikTok και με την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται πως η Meta και το TikTok έχουν προθεσμία να απαντήσουν στην Επιτροπή ως τις 25 Οκτωβρίου. Με βάση τις απαντήσεις η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα. Βάσει της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ως απάντηση στο αίτημά της.

Ανάλογο αίτημα είχε σταλεί πριν από μερικές ημέρες και στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter). «Δεν θα αφήσουμε τον τρόμο και την παραπληροφόρηση να μας διχάσουν ή να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας», δήλωσε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή