Η γερμανική Αριστερά διασπάται και απειλεί την ξενοφοβική AfD

Η γερμανική Αριστερά διασπάται και απειλεί την ξενοφοβική AfD

Η Σάρα Βάγκενεχτ αποχωρεί από το Die Linke με εννέα βουλευτές και ιδρύει κόμμα για να κατέβει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τις βάσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος έθεσε χθες η χαρισματική επικεφαλής της λαϊκίστικης πτέρυγας της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενεχτ, που αναμένεται να αντλήσει τη στήριξή της και από την αναδυόμενη άκρα Δεξιά, διαιρώντας περαιτέρω το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η Βάγκενεχτ, βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) με σημαντική πολιτική παρουσία από την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει νέα πολιτική οργάνωση, με τίτλο το όνομά της. Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενεχτ (BSW), στην οποία μετέχουν άλλοι εννέα βουλευτές του Die Linke, αναμένεται να εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος προκειμένου να σχηματίσει δικό της κόμμα στις αρχές του 2024 με στόχο τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Αλλιώς, δεν θα αναγνωρίζουμε τη χώρα μας σε δέκα χρόνια», δήλωσε η Βάγκενεχτ στην κατάμεστη αίθουσα της συνέντευξης Τύπου της, για να καταγγείλει την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», στην οποία απέδωσε την επιδείνωση «των προβλημάτων στα σχολεία μας και πάνω από όλα στις φτωχές συνοικίες».

Η Βάγκενεχτ τόνισε ότι το νέο πολιτικό της σχήμα θα σηματοδοτήσει τη σαφή απεμπλοκή «από τον τυφλό, αποσπασματικό οικολογικό ακτιβισμό, ο οποίος καθιστά ακόμη πιο ακριβή την καθημερινή ζωή χωρίς να κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τον πλανήτη».

Το κόμμα Die Linke, με ρίζες στον ανατολικογερμανικό κομμουνισμό και στο δυτικογερμανικό συνδικαλιστικό κίνημα, αντιμετώπισε από τις πρώτες ημέρες του εσωτερικές ιδεολογικές έριδες, καρκινοβατώντας στο όριο του 5% των ψήφων που απαιτείται για την είσοδο στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η αποχώρηση της Βάγκενεχτ και της ομάδας της μπορεί να σημάνει το τέλος του κόμματος.

Οι αναλυτές εστιάζουν, πάντως, περισσότερο στον πιθανό κίνδυνο που αποτελεί το BSW για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η ισχύς του οποίου εδραιώθηκε χάρη στην αντιμεταναστευτική πλατφόρμα του και στους φόβους των ψηφοφόρων για την οικονομία.

«Το κόμμα της Βάγκενεχτ θα στερήσει ψήφους από την AfD. Αυτό που βλέπουμε είναι μια εναλλακτική στην Εναλλακτική για τη Γερμανία», σχολίασε η πολιτική επιστήμων Αντρέα Ρόμελε της Σχολής Χέρτι του Βερολίνου. Η AfD εμφανίζεται στις σφυγμομετρήσεις να απολαύει της στήριξης ποσοστού 22% των ψηφοφόρων, μπροστά με μεγάλη διαφορά από τα τρία κόμματα του ελάχιστα δημοφιλούς κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ερευνα του ανεξάρτητου ινστιτούτου δημοσκοπήσεων INSA έδειξε ότι 27% των Γερμανών ψηφοφόρων θα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξουν ένα νέο αριστερό κόμμα. «Μοιάζει να υπάρχει χώρος στην πολιτική αγορά για την εκδοχή αντιαμερικανισμού, απολογίας του Πούτιν, σοσιαλισμού, σκεπτικισμού για τη μετανάστευση και αποδοχής θεωριών συνωμοσίας της Βάγκενεχτ», λέει δημοσιογράφος του περιοδικού Spiegel.

Η Βάγκενεχτ, μόνιμη προσκεκλημένη σε εκπομπές λόγου της γερμανικής τηλεόρασης, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Δύση και το ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς με την αντίθεσή της στα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Με τις εκλογές σε τρία κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας να αναμένονται εντός του 2024, όπου η AfD εκτιμάται πως θα σημειώσει ισχυρά ποσοστά, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το νέο πολιτικό μόρφωμα BSW μπορεί να δυσχεράνει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δημοκρατικά κόμματα. Η Βάγκενεχτ, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, από Ιρανό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, λέει ότι δεν έχει κανένα σκοπό να συνεργασθεί με την Ακροδεξιά.

«Προετοιμαζόμαστε να εγκαινιάσουμε ένα κόμμα δίνοντας την ευκαιρία σε όσους σκέφτηκαν να ψηφίσουν AfD ή το έκαναν από θυμό ή από απελπισία, να το ξανασκεφτούν, έχοντας πια τη δυνατότητα να στραφούν σε σοβαρό πολιτικό σχήμα», επισήμανε η Βάγκενεχτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή