«Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη»

«Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη»

Δραματικές παλαιστινιακές εκκλήσεις στον ΟΗΕ και από την Ερυθρά Ημισέληνο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Ριάντ Μανσούρ τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός «δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση», και πρόσθεσε: «Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη».

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι Γαζαίοι, «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

«Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος ή εκτοπισμένος ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του ή κοιμάται στον δρόμο – και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία» στον θύλαοα.

«Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Εθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», επέμεινε ο κ. Μανσούρ, καλώντας τα κράτη-μέλη να μεταχειριστούν τους συμπατριώτες του «με αξιοπρέπεια»: «Σώστε τους. Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα».

Περιοχή με νοσοκομείο

Παράλληλα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη «συνεχή πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», πρόσθεσε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους μέσω X.

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ελλειψη νερού

Η οξεία έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας πλήττει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στον παλαιστινιακό θύλακο, τόνισε χθες Δευτέρα η UNICEF.

«Λειτουργεί μόνο μία μονάδα αφαλάτωσης, μόλις στο 5% της δυναμικότητάς της, ενώ και οι έξι μονάδες βιολογικού καθαρισμού λυμάτων δεν λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων ή της έλλειψης ηλεκτρισμού», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η Κάθριν Ράσελ, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάλεσε το Σ.Α. να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία θα υπενθυμίζει στα μέρη τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, θα ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται.

Ολες οι προσπάθειες να υιοθετηθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, που πλέον διανύει στην 25η ημέρα του, έχουν αποτύχει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή