Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Ποιος λέει «όχι» στην εκεχειρία και γιατί

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Ποιος λέει «όχι» στην εκεχειρία και γιατί

Πολλοί απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την ανθρώπινη τραγωδία

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανθρώπινη τραγωδία με θύματα χιλιάδες αμάχους εξελίσσεται η σύγκρουση στη Ισραήλ – Χαμάς. Οσο μάλιστα συνεχίζεται, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται η βία πέραν της Γάζας, κυρίως στη Δυτική Οχθη και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις μάχες. Τι λέει η κάθε μία για το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός;

Ισραήλ

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Ποιος λέει «όχι» στην εκεχειρία και γιατί-1

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέκλεισε, το βράδυ της Δευτέρας κάθε ενδεχόμενο παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρομοίασε μάλιστα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, αμάχων στην πλειονότητά τους, κατά του Ισραήλ με τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941, τονίζοντας πως κανείς δεν θα ζητούσε τότε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην πολεμήσουν. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι κατάπαυση του πυρός θα ισοδυναμούσε με παράδοση στη Χαμάς. Κάτι που όπως τόνισε, δεν θα επέτρεπε να συμβεί.

Προέτρεψε ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, απαιτώντας την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Βίβλος λέει ότι υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του και έκλεισε με τη φράση: «Είναι ώρα για πόλεμο». 

Εκτός από την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ στοχεύει, έχοντας ήδη περάσει στη δεύτερη φάση του πολέμου, με χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα τη Γάζας, την καταστροφή της Χαμάς και των υποδομών της.

Ηδη από την έναρξη του πολέμου είχε ξεκαθαρίσει ότι το τέλος του θα βρει τις δυνάμεις της Χαμάς κατεστραμμένες. Ενώ για τα μέλη της, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πει ότι «είναι ζωντανοί νεκροί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν την απόφαση του Ισραήλ να απορρίψει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Ο Συντονιστής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε πως εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κατάπαυση του πυρός τώρα δεν είναι η σωστή απάντηση», τονίζοντας πως «θα ωφελούσε τη Χαμάς».

Χαμάς

Η Χαμάς, η επίθεση της οποίας στις 7 Οκτωβρίου, είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τον θάνατο 1.400 ανθρώπων και τα αντίποινα του Ισραήλ, με επιδρομές και αποκλεισμό της Γάζας αρνείται να παραδοθεί, συνεχίζοντας τις μάχες. Επιπλέον, κατηγορείται πως χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα.

Ως προς τους 240 ομήρους, τους οποίους συνέλαβε και κρατά, φέρεται να συζητά την απελευθέρωσή τους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς, έχει αναπτύξει μεγάλο υπόγειο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα και έχει γνωστοποιήσει ότι έχει προετοιμαστεί για μακροχρόνιο πόλεμο.

Αλλωστε, έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ, επιδιώκοντας να το αντικαταστήσει με ισλαμικό κράτος. Εχει προβεί σε πολλούς πολέμους εναντίον του Ισραήλ από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Εχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, καθώς και από άλλες δυνάμεις.

Εχει εκτοξεύσει ή έχει επιτρέψει σε άλλες μαχητικές ομάδες να εκτοξεύσουν χιλιάδες ρουκέτες κατά των Ισραηλινών και έχει οργανώσει πλήθος θανατηφόρες επιθέσεις, ενώ υποστηρίζεται από το Ιράν, το οποίο της παρέχει χρηματοδότηση, όπλα και εκπαίδευση.

Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή τάσσεται υπέρ μίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα. Εχει καλέσει το Ισραήλ «να εισακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας» και να τερματίσει την επιθετικότητά του στη Γάζα.

Ο πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ πως η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό.

Ο ίδιος απέρριψε τις δολοφονίες αμάχων και κάλεσε όλα τα μέρη να απελευθερώσουν αντίστοιχα τους ομήρους και τους φυλακισμένους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι κυβερνητικό όργανο που επιβλέπει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εκφράσει ανησυχία για την «εξάπλωση της βίας» στη Δυτική Οχθη, όπου φέρονται να έχουν χάσει της ζωή τους περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα. 

Ανθρώπινη τραγωδία

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα: Ποιος λέει «όχι» στην εκεχειρία και γιατί-2

«Μία ανθρώπινη τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο πλευρές του φράχτη», τόνισε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Πίτερ Λέρνερ, μιλώντας στο BBC το πρωί της Τρίτης.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Χαμάς πρέπει να φύγει. Ολοι υποφέρουν από αυτή την οργάνωση», όπως τόνισε.

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες με σκοπό την προώθηση των στόχων της στον πόλεμο, μετατρέποντας, μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία στη Γάζα ως «θέσεις διοίκησης, σταθμούς και ανθρώπινες ασπίδες».

Στη Γάζα επίκειται «καταστροφή δημόσιας υγείας», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω συνωστισμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο θανάτων αμάχων που δεν συνδέονται άμεσα με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Ριάντ Μανσούρ είχε τονίσει τη Δευτέρα, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός «δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση», και πρόσθεσε: «Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη».

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.300 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι κάτοικοι της Γάζας, «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

«Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος ή εκτοπισμένος ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του ή κοιμάται στον δρόμο – και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία» στον θύλακο.

«Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Εθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», επέμεινε ο κ. Μανσούρ, καλώντας τα κράτη-μέλη να μεταχειριστούν τους συμπατριώτες του «με αξιοπρέπεια»: «Σώστε τους. Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα».

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT