Politico: Η αμερικανική ηγεσία «αναζητά» τον διάδοχο του Νετανιάχου

Politico: Η αμερικανική ηγεσία «αναζητά» τον διάδοχο του Νετανιάχου

Η διοίκηση Μπάιντεν θεωρεί ότι ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ μπορεί να μην αντέξει για πολύ ακόμη στην εξουσία.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 74χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεχωρίζει ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα ισραηλινά χρονικά. Το πολιτικό τέλος του το είχαν μάλιστα προβλέψει αρκετοί στο παρελθόν αλλά διαψεύστηκαν…

Ωστόσο τώρα πια, με φόντο τις πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος πόλεμος που κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς ακριβώς θα τελειώσει, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι το πολιτικό τέλος του Νετανιάχου έχει έρθει πιο κοντά. Αυτό αναφέρουν οι συντάκτες της αμερικανικής έκδοσης του Politico υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο Μπάιντεν μετέφερε τον εν λόγω προβληματισμό και στον ίδιο τον Νετανιάχου κατά τις επαφές που είχε μαζί του τον περασμένο μήνα στο Τελ Αβίβ.

Ο Τζο Μπάιντεν και κάποιοι εκ των κορυφαίων συνεργατών του έχουν ήδη συζητήσει την πιθανότητα οι ημέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία να είναι πια μετρημένες, σημειώνει το Politico επικαλούμενο ως πηγή ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος λέγεται μάλιστα ότι πρότεινε στον Νετανιάχου να αρχίσει να προετοιμάζει όσα θα ήθελε να μεταφέρει ως οδηγίες/πληροφορίες στον όποιο πιθανό διάδοχό του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ως εκτιμήσεις όμως και όχι ως κάτι περισσότερο, ο Νετανιάχου μπορεί να μην είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ σε λίγους μήνες από σήμερα. Η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει σημαντικά και το ηγετικό προφίλ του έχει πληγεί, ενώ πολλοί του χρεώνουν και λάθη που τελικώς οδήγησαν στην ενδυνάμωση της Χαμάς έναντι της Φατάχ.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι μέχρι πρότινος, έως και περίπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι σχέσεις μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου ήταν εμφανώς κακές.

Σενάρια για την επόμενη μέρα, με πολυεθνική δύναμη να φυλάει τη Γάζα

«Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν μεν δηλώσει δημόσια την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην ισραηλινή κυβέρνηση, πλην όμως την ίδια ώρα προσπαθούν να προβλέψουν τι θα μπορούσε να σημαίνει η πτώση του Νετανιάχου για το μέλλον των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητά σενάρια για την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της αποστολής στην περιοχή μιας πολυεθνικής δύναμης, αν και όχι απαραίτητα με στρατεύματα των ΗΠΑ», γράφει το Politico.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι ο Νετανιάχου μπορεί να συνδέσει το δικό του πολιτικό μέλλον με τον πόλεμο και ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να προχωρήσει σε νέες κινήσεις κλιμάκωσης της σύγκρουσης», φέρονται να δηλώνουν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Politico.

Οι πιθανοί διάδοχοι 

Αναφορικά τώρα με τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να διαδεχθούν τον Νετανιάχου στην εξουσία, μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν πολιτικοί όπως ο (πρώην υπουργός Αμυνας και Δικαοσύνης) Μπένι Γκαντς, ο (πρώην πρωθυπουργός) Ναφτάλι Μπένετ και ο (πρώην πρωθυπουργός) Γιαΐρ Λαπίντ με τους οποίους, όπως αναφέρει το άρθρο, ήδη διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι Αμερικανοί.  

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή