WSJ: Αμερικανοί διπλωμάτες καλούν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα

WSJ: Αμερικανοί διπλωμάτες καλούν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα

Γνωστός και ως «ο άνθρωπος του Μπάιντεν για τις δύσκολες αποστολές εκτός των συνόρων», ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είναι ο τελευταίος κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ισραήλ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Ουίλιαμ Μπερνς, είναι ο τελευταίος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ισραήλ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πλευρά της Ουάσιγκτον προκειμένου να μπει φρένο στην ανθρωπιστική κρίση η οποία επιδεινώνεται με επίκεντρο τη Λωρίζα της Γάζας.

Ο διευθυντής της CIA, «ο άνθρωπος του Μπάιντεν για τις δύσκολες αποστολές στο εξωτερικό» όπως γράφαμε προ μηνών στην «Κ», έφτασε στο Ισραήλ σήμερα, Δευτέρα, διαδεχόμενος τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος ήταν στο Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από την έκρηξη αυτού του νέου κύκλου βίας στις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει πραγματοποιήσει δύο περιοδείες στη Μέση Ανατολή, η δεύτερη από τις οποίες ολοκληρώθηκε σήμερα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε θελήσει, στις 21 Οκτωβρίου, να δώσει μια προοπτική εκτόνωσης της έντασης αναφερόμενος τότε στη «λύση των δύο κρατών».

Στο Ισραήλ μετέβη ωστόσο και ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ως ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την αποστολή, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, να διαπραγματευθεί τους όρους μιας προσωρινής παύσης των ισραηλινών επιδρομών προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.  

«Διπλωμάτες των ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα», γράφει σήμερα σε άρθρο της η Wall Street Journal, ενώ την ίδια πτυχή είχαν αναδείξει τις περασμένες ημέρες και άλλα αμερικανικά δημοσιεύματα. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πάντως, από τη μεριά του, διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία από την πλευρά του Ισραήλ εάν δεν απελευθερωθούν προηγουμένως όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς

Κατά το τελευταίο του πέρασμα από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν απέρριψε, και εκείνος, την προοπτική μιας εκεχειρίας που θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί, αλλά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσωρινών ανθρωπιστικών παύσεων των εχθροπραξιών. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον επιχειρεί τώρα να κινηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μη διαταράξει μια σειρά από λεπτές ισορροπίες. Υποστηρίζει μεν από τη μία πλευρά το Ισραήλ, που είναι και ο στενότερος σύμμαχός της στην περιοχή, στη μάχη του ενάντια στη Χαμάς, και παράλληλα συμβάλλει από την άλλη πλευρά στην εκτόνωση της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί να αποσταθεροποιήσει γειτονικές αραβικές χώρες οι οποίες είναι επίσης σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αίσθηση που έχουν πια ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει τελικά σε μια κατάπαυση. Αυτό ωστόσο μπορεί να γίνει έπειτα από εβδομάδες απογοητεύοντας έτσι τους Αραβες εταίρους της Ουάσιγκτον που φοβούνται ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος αυτή να μεταδοθεί και στις δικές τους χώρες.

Με πληροφορίες από the Wall Street Journal   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή