Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των εκρήξεων, τόνισε ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

8' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου και ψάχνουν σε υπόγειά του.

Ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων, όπως τόνισε.

Μάρτυρας μέσα στο νοσοκομείο ανέφερε στο BBC ότι είδε έξι τανκς και περισσότερους από 100 στρατιώτες μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα, γύρω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ο Αχμέντ Μοκχαλλαλατί, χειρουργός στο Αλ Σίφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες είχαν εισέλθει στο συγκρότημα. «Τα πυρά εξακολουθούν να είναι σφοδρά και ακούμε εκρήξεις παντού, τόνισε.

Το Αλ Σίφα είναι «η καρδιά» της Χαμάς

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα-1

Το νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα μπορεί να είναι η «καρδιά που χτυπάει» της Χαμάς, δήλωσε από την πλευρά του στο CNN ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

«Ο στόχος μας είναι να αναζητήσουμε τη Χαμάς όπου και αν κρύβεται και το νοσοκομειακό συγκρότημα αποτελεί κεντρικό κόμβο των επιχειρήσεών της, ίσως ακόμη και την καρδιά της που χτυπάει και ίσως ακόμη και το κέντρο βάρους της», δήλωσε στο CNN σε συνέντευξή του λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων μέσα στο νοσοκομείο.

«Προσπαθήσαμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο, αγοράσαμε καύσιμα για τις βασικές υπηρεσίες, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να φέρουμε κινητές θερμοκοιτίδες για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια από αυτά τα μωρά έξω… γιατί ο λαός της Γάζας δεν είναι εχθρός μας, η Χαμάς είναι», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις του παρείχαν θερμοκοιτίδες και παιδικές τροφές στο Αλ Σίφα.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην αραβική γλώσσα δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι είναι ιατρικές προμήθειες, με ετικέτες στα αγγλικά, τις οποίες παρέδωσαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στο πλαίσιο της «στοχευμένης επιχείρησης».

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Χαμάς έχει βάση διοίκησης κάτω από την Αλ Σίφα, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο – το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Γάζα, είναι «τραγική» και το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν το συγκρότημα για να προστατευτούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η Χαμάς κατηγόρησε τον Μπάιντεν

H Χαμάς επέρριψε προσωπικά στον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «ακέραιη την ευθύνη» για την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο.

«Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά.

ΗΠΑ: Τα νοσοκομεία πρέπει να προστατεύονται

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είχε επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον οποιουδήποτε νοσοκομείου, ούτε θέλουν να δουν να εκτυλίσσονται μάχες μέσα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ πως διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» στο νοσοκομείο, όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς που εξακολουθεί να μαίνεται.

«Δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών», είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Μολονότι τόνισε πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προ ημερών.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «διεξάγει στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα».

Το ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), συνταγμένο στα αγγλικά.

«Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επιχειρούν αυτή τη στιγμή με στοχευμένο τρόπο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, το πρωί της Τετάρτης. 

Νωρίτερα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο, που βρέθηκε στο επίκεντρο των εχθροπραξιών με μαχητές της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, με ανάρτηση στο X, αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων προειδοποίησε ότι η «νοσηρή εκμετάλλευση του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει».

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο

Χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, τραυματίες, μέλη του υγειονομικού στρατού και εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, είναι εγκλωβισμένοι στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα, που είναι περικυκλωμένο «από όλες τις πλευρές» από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τη Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για «εντατικά πυρά».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, «179 πτώματα» θάφτηκαν χθες Τρίτη σε ομαδικό τάφο.

«Υπάρχουν διασκορπισμένα πτώματα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και οι θάλαμοι-ψυγεία των νεκροτομείων δεν τροφοδοτούνται πλέον» με ηλεκτρικό ρεύμα, είπε ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν περιγράψει τις συνθήκες στο εσωτερικό τoy Αλ-Σίφα ως «φρικτές».

Οι εγκαταστάσεις έχουν επίσης ξεμείνει από καύσιμα, λένε οι αξιωματούχοι, γεγονός που έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη φροντίδα των ευάλωτων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων 36 πρόωρων μωρών που έχουν βγει από τις θερμοκοιτίδες λόγω των διακοπών ρεύματος.

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα-2

Τρία πρόωρα νεογνά πέθαναν λόγω της έλλειψης ρεύματος, είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής της χειρουργικής κλινικής του Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το νοσοκομείο φιλοξενεί στρατηγικές υποδομές της Χαμάς, καθώς και ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα». Η Χαμάς το διαψεύδει.

Υπερθεματίζοντας, ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες Τρίτη ότι η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη οργάνωση, έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο.

Κατηγορία που απέρριψε η Χαμάς. «Αυτές οι δηλώσεις δίνουν πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», τόνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, συνταγμένη στα αγγλικά.

Τα μέλη της Χαμάς «να παραδοθούν»

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συνεχιζόμενη χρήση του νοσοκομείου Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς τερματίζει την προστασία του δυνάμει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

Πανομοιότυπη διατύπωση συμπεριλήφθηκε στο ανακοινωθέν για την επιχείρηση, που διεξάγεται «βάσει πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας».

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι δυνάμεις του που συμμετέχουν στην επιχείρηση περιλαμβάνουν μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνους» στρατιωτικούς, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι».

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε «όλοι» οι μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι, κατ’ αυτόν, βρίσκονται «μέσα» στο νοσοκομείο να «παραδοθούν».

Παλαιστινιακή Αρχή: Eγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μάι αλ Κάιλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών» με τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στο νοσοκομείο.

«Θεωρούμε τις δυνάμεις κατοχής πλήρως υπεύθυνες για τις ζωές του ιατρικού προσωπικού, των ασθενών και των εκτοπισμένων στο Αλ-Σίφα», ανέφερε την Τετάρτη σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης που δεν βρίσκονται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο και κυριαρχείται από τη Φατάχ, αντίπαλο δέος της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της αλ-Κάιλα είναι ξεχωριστό από το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ενα νοσοκομείο σε λειτουργία

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα-3

Εν τω μεταξύ, μόλις ένα από τα νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και συνολικά, στη βόρεια Γάζα, φέρεται να εξακολουθεί να λειτουργεί «σε ελάχιστο επίπεδο» και μόνο για όσους έχουν ήδη εισαχθεί, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία του ενημέρωση την Τρίτη. 

«Ολα τα άλλα έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω της έλλειψης ρεύματος, ιατρικών αναλώσιμων, οξυγόνου, τροφίμων και νερού, που επιδεινώνεται από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στα περίχωρά τους», ανέφερε η υπηρεσία.

Το αραβικό νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας φιλοξενεί σήμερα πάνω από 500 ασθενείς και φέρεται να είναι η μοναδική ιατρική μονάδα που μπορεί να δεχθεί ασθενείς στον βορρά. Ωστόσο, αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες ελλείψεις και άλλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα – 22 από τα 36 – δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης καυσίμων, ζημιών, επιθέσεων και ανασφάλειας.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η εκκένωση των νοσοκομείων στο βορρά – όπως απαιτεί ο ισραηλινός στρατός – ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη» για ορισμένους, καθώς τα νοσοκομεία στον νότο δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερους ασθενείς.

Ο τραγικός απολογισμός

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς ξεκίνησε έπειτα από επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος μαχητές την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό περίπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους.

Εκτοτε, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας. Με τον πόλεμο πλέον να διανύει την 40ή ημέρα του, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11.320 άνθρωποι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 4.650 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ωστόσο, ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα δεν ενημερώθηκε την Τρίτη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αναφέρει η τοπική υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, «μετά την κατάρρευση των υπηρεσιών και των επικοινωνιών στα νοσοκομεία στον βορρά».

Περίπου άλλοι 2.700, μεταξύ των οποίων 1.500 παιδιά, έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι και ενδέχεται να είναι παγιδευμένοι ή νεκροί κάτω από τα ερείπια, ενώ άλλοι 27.490 Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν τραυματιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή