Η Κάμαλα Χάρις κυνηγά μία δεύτερη ευκαιρία

Η Κάμαλα Χάρις κυνηγά μία δεύτερη ευκαιρία

Ξεκίνησε τη θητεία της στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες, αλλά στην πορεία είδε το άστρο της να θολώνει. Επιστρέφει στο προσκήνιο με στόχο να καλύψει τα κενά του Μπάιντεν. Θα τα καταφέρει;

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν την έχει επανειλημμένως αποκαλέσει «πρόεδρο» εν τη ρύμη του λόγου, πλην όμως εκείνη δεν είναι πρόεδρος αλλά αντιπρόεδρος. «Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει», θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, ανατρέχοντας στις προσδοκίες με τις οποίες είχε γίνει δεκτή προ ετών η άνοδος της Κάμαλα Χάρις στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Πράγματι, το κυρίαρχο αφήγημα πριν από περίπου δύο χρόνια ήθελε την Κάμαλα Χάρις να αξιοποιεί τη θέση της στην αντιπροεδρία ως εφαλτήριο για την προεδρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εν λόγω προσέγγιση, η – τότε 57χρονη – Κάμαλα θα ήταν εκεί για να προσέχει τον – τότε σχεδόν 80αρη  – Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του αλλά και για να πάρει τη θέση του εάν εκείνος νοσήσει… Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η κα. Χάρις, προτού γίνει υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Μπάιντεν το καλοκαίρι του 2020, είχε και εκείνη διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στο πλαίσιο εκστρατείας υπό τον τίτλο «Kamala Harris for the people».    

Ακριβώς τρία χρόνια έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του 2020 ωστόσο, το πολιτικό άστρο της πρώην δικαστικού και άλλοτε γερουσιαστή δείχνει να έχει θολώσει. Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις των Los Angeles Times, στις αρχές Νοεμβρίου το 55% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε αρνητική γνώμη για την Κάμαλα Χάρις και μόνο το 39% είχε θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία στον ιστοχώρο FiveThirtyEight του ABC News, στα μέσα Νοεμβρίου το 53,5% των ψηφοφόρων δεν ενέκρινε το έργο της αντιπροέδρου το οποίο αντιθέτως έβλεπε θετικά μόνο το 35,9%.

Κι όμως, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 η αντιπρόεδρος Χάρις δείχνει να επιστρέφει στο προσκήνιο στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πλευρά του Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές επανεκλογής.

Ενδεικτικά, μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες η 59χρονη Χάρις παραχώρησε δύο συνεντεύξεις: μία περισσότερο προσωπικού χαρακτήρα στο περιοδικό People και μία περισσότερο πολιτική στους New York Times. «Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διαδραματίζει ρόλο ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια της εκστρατείας Μπάιντεν να κερδίσει τους δύσπιστους μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων», γράφουν χαρακτηριστικά οι NY Times.

Και οι FT ωστόσο από την πλευρά τους, βλέπουν την Κάμαλα Χάρις να επιχειρεί πλέον μια επανεκκίνηση ή ένα επαναλανσάρισμα («the relaunch of Kamala Harris») ενώπιον των Αμερικανών εκλογέων στον δρόμο προς τις κρίσιμες προεδρικές κάλπες του 2024.

«Μετά από ένα υποτονικό ξεκίνημα, ο αντιπρόεδρος αποκτά πια έναν πιο σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν. Μπορεί όμως εκείνη να κερδίσει την Αμερική;», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους οι FT. Όσο για την απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, εκείνη αναμένεται και θα κριθεί όπως όλα στην πολιτική… εκ του αποτελέσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT