Ολλανδία: Ανοιξαν οι κάλπες – Τα φαβορί και η ανατροπή στις δημοσκοπήσεις

Ολλανδία: Ανοιξαν οι κάλπες – Τα φαβορί και η ανατροπή στις δημοσκοπήσεις

Μετά την αναμέτρηση, ο Μαρκ Ρούτε θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο πρόσωπο έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολλανδοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται αμφίρροπες και μετά τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο πρόσωπο έπειτα από 13 χρόνια επικεφαλής της Ολλανδίας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.30 (τοπική ώρα, 08.30 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας), οπότε και θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (έξιτ πολ).

Αμφίρροπη αναμέτρηση

Εδώ και εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μια κούρσα στήθος με στήθος μεταξύ τριών υποψηφίων, αλλά λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία έδειξαν μια απροσδόκητη άνοδο της άκρας Δεξιάς, η οποία περιλαμβάνεται πλέον στα φαβορί.

Η Ευρώπη θα παρακολουθήσει από κοντά αυτές τις εκλογές, καθώς ο Ρούτε διαδραμάτισε ρόλο πρώτης γραμμής σε ζητήματα που κυμαίνονταν από την οικονομική αρωγή της Ευρωζώνης –για την οποία η σκληρή γραμμή του τον έκανε συχνά να διαφωνεί με χώρες της νότιας Ευρώπης– μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει πάνω από 20% των ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητες μαραθώνιες συνομιλίες για να σχηματισθεί ένας συνασπισμός.

Για να σχηματισθεί η τελευταία κυβέρνηση είχαν χρειασθεί 271 ημέρες, αριθμός-ρεκόρ. Και προς το παρόν το σασπένς είναι απόλυτο. «Οποιος λέει πως ξέρει ποιος θα κερδίσει αυτές τις εκλογές λέει ψέματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πολιτειολόγος Τζούλια Βάουτερς. «Μπορεί ακόμα να συμβεί οτιδήποτε».

Φαβορί η κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γεσιλγκιόζ

Η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, 46 ετών, η οποία ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα του Ρούτε, μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας. «Είναι καιρός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη διάρκεια συγκέντρωσης.

Η Γεσιλγκιόζ, η οποία έχει γεννηθεί στην Τουρκία, έφθασε στην Ολλανδία σε ηλικία οκτώ ετών με τον πρόσφυγα πατέρα της που ζήτησε άσυλο, όμως δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να περιορίσει τη μετανάστευση. Προκάλεσε αντιδράσεις λέγοντας πως είναι ανοικτή σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό με το PVV.

Ο Φρανς Τίμερμανς, πρώην επίτροπος της Ε.Ε. ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας Πράσινων-Εργατικών, έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ανακτήσει δυνάμεις λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Ο Τίμερμανς θεωρείται κορυφή σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά διακυβεύματα, καθώς είναι αυτός που υπερασπίσθηκε το Πράσινο Σύμφωνο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αριστεροί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τον Τίμερμανς με στόχο να εμποδίσουν ένα συνασπισμό της Δεξιάς, έπειτα από ενδεχόμενη άνοδο του ακροδεξιού PVV του Γκέερτ Βίλντερς.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή