Βραζιλία: «Νέο» είδος δεινοσαύρου ταυτοποίησαν επιστήμονες

Βραζιλία: «Νέο» είδος δεινοσαύρου ταυτοποίησαν επιστήμονες

«Από τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των αποτυπωμάτων, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ γρήγορο πλάσμα που έτρεχε στους αρχαίους αμμόλοφους», ανέφερε η Γεωλογική Υπηρεσία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανακάλυψη ενός άγνωστου, μέχρι σήμερα, είδους δεινοσαύρου, ενός ταχύτατου πλάσματος που φέρεται να ζούσε στην έρημο κατά την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γεωλογική υπηρεσία της Βραζιλίας

Σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cretaceous Research», πρόκειται για ένα μικρό σαρκοφάγο ζώο, στο μέγεθος ενός σύγχρονου πουλιού ή περίπου 60-90 εκατοστών και την ονομασία «Φαρλόβιχνους Ράπιντους» (Farlowichnus rapidus).

«Από τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ γρήγορο πλάσμα που έτρεχε στους αρχαίους αμμόλοφους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γεωλογική Υπηρεσία.

Σημειώνεται πως η πρώιμη Κρητιδική περίοδος εκτεινόταν από 100 έως 145 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Τα απολιθωμένα ίχνη δεινοσαύρων, όπως τα αποκαλούν οι επιστήμονες, είχαν ανακαλυψθεί τη δεκαετία του 1980 από τον Ιταλό ιερέα και παλαιοντολόγο Τζουζέπε Λεονάρντι στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η πόλη Αραρακάρα, στην πολιτεία Σάο Πάολο.

Ο Λεονάρντι δώρισε ένα από τα δείγματα αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στον λεγόμενο σχηματισμό Μποτουκάτου, μια ομάδα πετρωμάτων που σχηματίστηκε από μια αρχαία έρημο με αμμόλοφους, στο Μουσείο Γεωεπιστημών της Βραζιλίας (MCTer) το 1984.

Οι πατημασιές είναι διαφορετικές από όλες τις άλλες γνωστές πατημασιές δεινοσαύρων, δήλωσε ο παλαιοντολόγος του MCTer, Ραφαέλ Κόστα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή