COP28: Χαμηλά ο πήχυς στη Σύνοδο για το Κλίμα

COP28: Χαμηλά ο πήχυς στη Σύνοδο για το Κλίμα

Αρχίζει σήμερα με σημαντικές απουσίες και κόντρα για ορυκτά καύσιμα και κρέας

cop28-χαμηλά-ο-πήχυς-στη-σύνοδο-για-το-κλίμα-562756861

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Εν μέσω καταιγισμού επικρίσεων και καταγγελιών για την προώθηση ορυκτών καυσίμων και κατανάλωσης κρέατος ξεκινάει σήμερα, στο Ντουμπάι, η πολυαναμενόμενη Σύνοδος για το Κλίμα (COP28). Αν και ο πρόεδρός της, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος ότι ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας έως το 2030 είναι ακόμη εφικτός, οι οιωνοί για τα αποτελέσματα των εργασιών είναι μάλλον αρνητικοί. Το γεγονός άλλωστε ότι απουσιάζουν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, αλλά και ο Πάπας –λόγω ασθενείας– δημιουργεί την αίσθηση πως η αποτυχία της 15ήμερης συνόδου έχει ήδη προεξοφληθεί από τους σημαντικότερους «παίκτες».

Πριν από λίγες ημέρες, διαρροή εγγράφων στο BBC άφηνε να εννοηθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν να συνάψουν συμφωνίες με 15 χώρες για την πώληση ορυκτών καυσίμων. Η πληροφορία ότι η συγκέντρωση τόσων παραγόντων είναι ιδανική ευκαιρία για το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών δεν διαψεύστηκε και η απάντηση εκ μέρους των Εμιράτων ήταν πως «οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι ιδιωτικές».

Στο μεταξύ, χθες, η εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι βιομηχανίες κρέατος και άλλες ομάδες πίεσης θα έχουν από σήμερα ισχυρή παρουσία, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν το μήνυμά τους υπέρ της κατανάλωσης κρέατος στη διάρκεια των εργασιών. Ο τομέας «σκοπεύει να πει την ιστορία του και να την πει καλά» στη διάρκεια της συνόδου στο Ντουμπάι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Guardian. Η κατανάλωση κρέατος παρουσιάζει τεράστιες ανισότητες διεθνώς, με τους Ευρωπαίους να τρώνε υπερδιπλάσιο κρέας σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Μια έρευνα του 2018 ανέφερε ότι οι δυτικές χώρες θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 90% αν θέλουν να συγκρατήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά, στα έγγραφα που είδε ο Guardian υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στην περικοπή μεθανίου και στην ενθάρρυνση συμμετοχής σε εκδηλώσεις στις οποίες συζητείται το ζήτημα. Και αυτό, ενώ είναι γνωστό ότι οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος είναι σχεδόν ίσες με εκείνες ολόκληρης της Ινδίας. Η επιστήμη θεωρεί ότι η αλλαγή στη διατροφή και ο σοβαρός περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις περικοπές ρύπων.

Αισιόδοξος ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, για τον στόχο συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2030.

Αψηφώντας πάντως το δυσοίωνο ξεκίνημα, ο οικοδεσπότης της συνόδου εμφανίστηκε χθες «συγκρατημένα αισιόδοξος». Η επιστροφή σε έναν οδικό χάρτη που θα συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι εφικτός, διακήρυξε ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, ο οποίος θα διευθύνει τις διαπραγματεύσεις των επόμενων δύο εβδομάδων. Διεθνείς ηγέτες και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο βασιλιάς Κάρολος, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και 70.000 σύνεδροι αναμένεται να εκπροσωπήσουν 198 χώρες.

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Η Κίνα και οι ΗΠΑ, που ευθύνονται οι δύο τους για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, την παραμονή της έναρξης των εργασιών της. «Εμείς είμαστε οι δεύτεροι, αυτοί είναι οι πρώτοι» στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και «χωρίς μια επιθετική δράση της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση των εκπομπών, δεν θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε, από το Ντουμπάι, ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Επειτα από μήνες μυστικών συνομιλιών, οι δύο χώρες εξέδωσαν προσφάτως κοινή ανακοίνωση για το κλίμα, στην οποία παρουσίαζαν πολλούς άξονες συντονισμού, κυρίως στο μεθάνιο, το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Η ανακοίνωση ανέφερε κοινούς στόχους για την COP28. Μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες αποφάσεις, που θα ληφθεί επίσημα με συναίνεση, θα συνίσταται στην κατάρτιση του πρώτου «απολογισμού» της συμφωνίας του Παρισιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα λάβει τελικά μέρος στη διάσκεψη, ενώ μέχρι χθες ήταν γνωστό πως τις ΗΠΑ θα εκπροσωπούσαν ο Τζον Κέρι και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Aντονι Μπλίνκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή