Διχασμένοι οι Εβραίοι στις ΗΠΑ

Διχασμένοι οι Εβραίοι στις ΗΠΑ

Η προηγούμενη γενιά στηρίζει το Ισραήλ ανεξάρτητα από την πολιτική του, ενώ οι νεότεροι είναι επικριτικοί απέναντι στον πόλεμο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδεολογική ρήξη έχει σημειωθεί σε πολλές εβραϊκές οικογένειες των ΗΠΑ, με τη νέα γενιά να υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και τους γηραιότερους να πιστεύουν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και να θεωρούν ότι η Χαμάς αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, όμως, οι νέοι Αμερικανοί Εβραίοι ήταν λιγότερο συνδεδεμένοι με το Ισραήλ από ό,τι οι γονείς τους, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Pew το 2021. Δημοσκόπηση του εβραϊκού εκλογικού ινστιτούτου έδειξε ότι 82% όσων είναι άνω των 36 ετών στηρίζουν την πολιτική του Μπάιντεν απέναντι στο Ισραήλ, ενώ μόλις 53% των 18 με 35 ετών συμφωνούν με τις θέσεις του Αμερικανού προέδρου για το εβραϊκό κράτος.

Ο Τζιμ Γκέρτστιν, υπεύθυνος για τη δημοσκόπηση, εξηγεί ότι οι νέοι Αμερικανοί Εβραίοι δεν έχουν μνήμες του Ισραήλ ως απειλούμενο έθνος, περικυκλωμένο από εχθρούς και τρομοκρατημένο από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Αντίθετα, μεγάλωσαν σε περίοδο που το Ισραήλ είχε αναδειχθεί σε ακμάζουσα οικονομία και αδιαμφισβήτητη περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, χάρη στην αμερικανική βοήθεια. Οι νέοι αυτοί έκριναν έτσι πιο αυστηρά το εβραϊκό κράτος, ιδιαίτερα υπό τη διακυβέρνηση του αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Ο 30χρονος Τζόναθαν Τάουμπες, που μεγάλωσε σε συντηρητική εβραϊκή κοινότητα του Νιου Τζέρσεϊ, συνειδητοποιεί ότι οι προσωπικές του πεποιθήσεις για το Ισραήλ είναι πολύ διαφορετικές από των γονιών του, οι οποίοι διατηρούν μνήμες από τον πόλεμο του 1973. Η μητέρα του, κόρη Εβραίων που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, συζήτησε με τον γιο της για τον πόλεμο στη Γάζα και τους φόβους της για την άνοδο του αντισημιτισμού. Ο γιος της προσπάθησε να την καθησυχάσει, αλλά ένιωσε αμήχανα με την εμμονή της μητέρας του για τον πόνο των Ισραηλινών.

«Προσπαθούσα να ακροβατήσω μεταξύ δύο θέσεων: της προοδευτικής αριστερής και της εβραϊκής αμυντικής. Οχι μόνο νιώθω αποξενωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ζω τη διχόνοια και στο εσωτερικό της οικογένειάς μου», σημειώνει ο Τάουμπες. Πολλοί νέοι Εβραίοι δηλώνουν σήμερα αποξενωμένοι από την εκδοχή της φιλοϊσραηλινής εβραϊκής ταυτότητας, με την οποία τους μεγάλωσαν οι γονείς τους. Πολλοί νέοι Εβραίοι στις ΗΠΑ δηλώνουν σήμερα ότι πιστεύουν στο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς. Πιστεύουν, όμως, εξίσου ακράδαντα στα δικαιώματα των Παλαιστινίων και καταδικάζουν τον βομβαρδισμό της Γάζας, τους εποικισμούς και την κατοχή.

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μπράουν, Μάικα Μόλτσμαν, έζησε σε εβραϊκή συνοικία της Ουάσιγκτον περιστοιχισμένη από φιλοϊσραηλινούς, αλλά προοδευτικούς, Εβραίους. «Οι γονείς μου στήριζαν το Ισραήλ, αλλά όχι την κυβέρνησή του», λέει. Μετά την 7η Οκτωβρίου, η Μόλτσμαν και ομάδα συμφοιτητών της δημιούργησαν πανεπιστημιακή οργάνωση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία τον Νοέμβριο. «Μετά την επίθεση της Χαμάς, οι γονείς μου μετατοπίστηκαν στα δεξιά και έπαψαν να είναι επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ενώ υποστηρίζουν τώρα διάφορες εκφάνσεις της σιωνιστικής ιδεολογίας. Δεν σταματάμε να καβγαδίζουμε», λέει η φοιτήτρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή