Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μάχη κατά της ρητορικής μίσους

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μάχη κατά της ρητορικής μίσους

Η Κομισιόν θα αυξήσει τις δαπάνες για προστασία συναγωγών και τζαμιών και γενικά για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω ραγδαίας αύξησης των εγκλημάτων μίσους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την επακόλουθη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, η Κομισιόν επιχειρεί να στείλει «ηχηρό» μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ενδυναμώνοντας τα «εργαλεία» της για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους –ιδιαίτερα μέσω του Διαδικτύου– και ενισχύοντας χρηματοδοτικά την προστασία των χώρων λατρείας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες για την προστασία εβραϊκών συναγωγών και μουσουλμανικών τεμενών κατά 30 εκατ. ευρώ, ενώ θα διαθέσει επιπρόσθετα 5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα, στα οποία αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, κατεγράφη στην Αυστρία αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών κατά 300% συγκριτικά με το 2022, ενώ αντίστοιχα στην Ολλανδία 800% αύξηση συγκριτικά με τον μέσο όρο προηγούμενων μηνών.

«Eχουμε δει τα αστέρια του Δαβίδ ως σημάδι μίσους σε κτίρια στο Βερολίνο και αλλού. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζει την ιστορία του περασμένου αιώνα, πρέπει να αισθανθεί τον κίνδυνο πίσω από τέτοιες εικόνες, που θυμίζουν το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής Ιστορίας», υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, ενώ αναφέρθηκε στον φόβο που βιώνουν Εβραίοι σε όλη την Ευρώπη που τους εξαναγκάζει, όπως σημείωσε, να σκεφτούν να μεταναστεύσουν.

Μέτρα για πλατφόρμες

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προτείνεται «επέκταση» της λίστας του τι συνιστά «έγκλημα» βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών τόσο για τη ρητορική μίσους όσο και των συναφών εγκλημάτων, καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας με τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η Κομισιόν, μάλιστα, ανακοίνωσε αυστηροποίηση των σχετικών κανόνων, βάσει του κώδικα συμπεριφοράς που έχουν υπογράψει οι εν λόγω πλατφόρμες από το 2016 (Μeta, Twitter, YouTube και Microsoft) και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στην ήδη ισχύουσα νομοθεσία, της πράξης ψηφιακών υπηρεσιών (DSA).

Η αντιπρόεδρος Βέρα Γιούροβα, πάντως, σημείωσε ότι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση κυρίως το Χ (πρώην Twitter) και το TikTok, καθώς έχουν «τεράστια επιρροή» στο πώς επιμορφώνονται οι νέες γενιές, ενώ ανέφερε ότι ήδη κάποιες πλατφόρμες έχουν λάβει σχετικές επιστολές, προκειμένου να συμμορφωθούν με τον κανόνα απόσυρσης αναρτήσεων περιεχομένου μίσους και υποκίνησης τρομοκρατικών επιθέσεων εντός 24 ωρών, βάσει δηλαδή του κώδικα συμπεριφοράς του 2016. Η αντιπρόεδρος υπενθύμισε παράλληλα ότι σε περίπτωση που κάποια εταιρεία παραβιάσει την DSA βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα που φθάνουν το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ομίλου της και σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης σοβαρής παραβίασης, με προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στην Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι «η γνώση και η ευαισθητοποίηση είναι το κλειδί για τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή», η Κομισιόν θα στηρίξει τη σχετική κατάρτιση των δημοσιογράφων, καθώς και τις υπηρεσίες επαλήθευσης γεγονότων εντός της Ε.Ε. και του αραβόφωνου κόσμου, ενώ πρόκειται να διοργανώσει ειδική και σε ανώτατο επίπεδο διάσκεψη εναντίον του μίσους στις αρχές του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή