Γερμανία – CDU: Πίσω στην «κυρίαρχη κουλτούρα»

Γερμανία – CDU: Πίσω στην «κυρίαρχη κουλτούρα»

Προϋπόθεση για τη γερμανική ιθαγένεια είναι η υιοθέτηση των «αξιών μας», αναφέρει το πρόγραμμα του CDU, που τονίζει ότι «η σαρία δεν ανήκει στη Γερμανία»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Αντίο, πολυπολιτισμικότητα» λένε οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της χώρας με το Ισλάμ και επανεισάγοντας στο λεξιλόγιό τους τον αμφιλεγόμενο όρο «κυρίαρχη κουλτούρα». Προϋπόθεση για την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας είναι η υιοθέτηση των «αξιών μας», αναφέρεται ρητά στο νέο πρόγραμμα του CDU. Πρόκειται για μια σαφή αλλαγή πλεύσης, που αναμενόταν να τεθεί χθες προς έγκριση στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος και κατόπιν στο ευρύτερο όργανο του εκτελεστικού συμβουλίου. Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, σκληρότερη πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης, ένα υποχρεωτικό «κοινωνικό έτος» για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής (εν είδει κοινωνικής θητείας για τους αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης) και την περαιτέρω χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Απέναντι στην AfD

Στην πρόταση, που τελεί υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα Κάρστεν Λίνεμαν, το CDU ορίζεται ως «λαϊκό κόμμα του Κέντρου και της κοινής ευημερίας». Το ζήτημα της ενσωμάτωσης και της μετανάστευσης καταλαμβάνει ευρεία έκταση στο κείμενο, το οποίο έχει στόχο να μειώσει την επιρροή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Στο προσχέδιο του νέου προγράμματος δεν επαναλαμβάνεται η θέση που εξέφραζε τις τελευταίες δεκαετίες η ηγεσία του κόμματος, ότι «το Ισλάμ αποτελεί μέρος της Γερμανίας», αλλά έχει αντικατασταθεί από τη διατύπωση: «Οι μουσουλμάνοι που μοιράζονται τις αξίες μας ανήκουν στη Γερμανία. Η σαρία δεν ανήκει στη Γερμανία».

Παλαιότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει το 2006 ότι «το Ισλάμ αποτελεί μέρος της Γερμανίας και της Ευρώπης», ενώ αργότερα ο Χριστιανοδημοκράτης ομοσπονδιακός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ είχε αναφέρει ότι «το Ισλάμ είναι τώρα επίσης μέρος της Γερμανίας», φράση που επανέλαβε το 2015 και η Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν σήμερα στη Γερμανία και αυτοί οι μουσουλμάνοι αποτελούν επίσης κομμάτι της Γερμανίας, επομένως το ίδιο ισχύει και για τη θρησκεία τους».

Η νέα διατύπωση εκτιμάται ως ρήξη με την έως τώρα στάση του CDU, με το βλέμμα από τη μία πλευρά στη νέα επιβάρυνση που δέχεται η χώρα από τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών και από την άλλη στην άνοδο της AfD, η οποία εκφράζει πολύ πιο συντηρητικές απόψεις για το θέμα.

Στροφή και στην ενέργεια

Ενδιαφέρον έχει η στροφή και στην ενεργειακή πολιτική, αφού μετά την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας από την πρώην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, το κείμενο παραδέχεται ανοιχτά «ότι δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή την πολυτέλεια να ζήσουμε χωρίς πυρηνική ενέργεια». Την κλιματική αλλαγή καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε με ανοιχτά μάτια στον τομέα της τεχνολογίας και επενδύουμε σε κίνητρα». Η ενέργεια, όμως, πρέπει να είναι «ασφαλής, καθαρή και οικονομικά βιώσιμη». Αντί του λιγνίτη, η επόμενη δεκαετία θα πρέπει να εξασφαλίζει την ανύπαρκτη μέχρι στιγμής δυνατότητα για μακράς πνοής αποθήκευση των ΑΠΕ, επισημαίνεται στο πρόγραμμα.

To CDU εμφανίζεται να έχει εξαγάγει τα συμπεράσματά του από την ήττα στις εκλογές του 2021 και ακόμη κι αν γίνονταν τώρα πρόωρες εκλογές θα ήταν έτοιμο για μια αναμέτρηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λίνεμαν. Οι πολίτες στη Γερμανία αισθάνονται ανασφαλείς και χρειάζονται προσανατολισμό. «Με αυτό το κομματικό πρόγραμμα θέλουμε να τους παράσχουμε προσανατολισμό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. Η τελική μορφή θα εγκριθεί από την κομματική ηγεσία τον Ιανουάριο και το πράσινο φως θα δοθεί στο συνέδριο τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή