Στο Βιετνάμ ο Σι Τζινπίνγκ για την αναθέρμανση των σινοβιετναμικών σχέσεων

Στο Βιετνάμ ο Σι Τζινπίνγκ για την αναθέρμανση των σινοβιετναμικών σχέσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος έφθασε στο Βιετνάμ για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα στο Βιετνάμ για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη με στόχο να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ «έφθασε το μεσημέρι τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδας) στο Ανόι με ειδικό αεροπλάνο και άρχισε επίσημη επίσκεψη», μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.

Ο Σι θα συναντήσει τον επικεφαλής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Νγκουγέν Φου Τρονγκ, ο οποίος ενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο.

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν εντασσόταν στην εκστρατεία που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο με στόχο να περιορίσουν την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας και να εγγυηθούν την προμήθεια υλικών που είναι απαραίτητα στην αμερικανική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.

«Διπλωματία του μπαμπού»

Εδώ και καιρό το Βιετνάμ προκρίνει τη «διπλωματία του μπαμπού», μια ευέλικτη πολιτική για να παραμείνει σε καλές σχέσεις και με τις δύο δυνάμεις.

Συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την αυξανόμενη ενίσχυση της θέσης του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά διατηρεί επίσης στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, με την οποία συνορεύει και που κυβερνάται επίσης από ένα κομμουνιστικό κόμμα.

Το Ανόι και το Πεκίνο έχουν ήδη μια συνολική στρατηγική σύμπραξη, που αποτελεί το πιο αυξημένο διπλωματικό στάτους του Βιετνάμ. Οι σχέσεις του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ πέρασαν τον Σεπτέμβριο στο ίδιο επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε πως η επίσκεψη θα αφορά «την ενίσχυση των σινοβιετναμικών σχέσεων».

Ο Σι θα μπορούσε έτσι να ασκήσει πίεση ώστε το Βιετνάμ να ενταχθεί στην κινεζική «Κοινότητα Κοινού Πεπρωμένου», μια έκφραση με μάλλον συγκεχυμένο ορισμό που παραπέμπει σε ένα όραμα μελλοντικής συνεργασίας στην οικονομία, την ασφάλεια και την πολιτική.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη βιετναμική εφημερίδα Nhan Dan, ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει πως «το μέλλον της Ασίας δεν είναι στα χέρια κανενός άλλου εκτός από τους Ασιάτες».

Η ημερήσια διάταξη του ταξιδιού του Κινέζου ηγέτη περιλαμβάνει «την πολιτική, την ασφάλεια, την πρακτική συνεργασία, την εκπαίδευση της κοινής γνώμης, τα πολυμερή ζητήματα και τα ναυτιλιακά ζητήματα», όπως διευκρίνισε.

Σήμερα το πρωί, κινεζικές και βιετναμικές σημαίες είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο Σι από το αεροδρόμιο μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός με 21 κανονιοβολισμούς.

Μερικές δεκάδες άνθρωποι με σημαίες έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο JW Marriott, όπου θα καταλύσει ο Σι.

Εντάσεις στη Σινική Θάλασσα 

Αύριο, Τετάρτη, ο Κινέζος ηγέτης θα έχει συνομιλίες με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό Φαμ Μιν Τσιν και με τον πρόεδρο Βο Βαν Θουόνγκ και θα αποτίσει φόρο τιμής στο μαυσωλείο του ηγέτη της επανάστασης Χο Τσι Μινχ.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μέσα σε ένα πλαίσιο ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Μανίλα ανακοίνωσε πως κάλεσε χθες, Δευτέρα, τον Κινέζο πρέσβη και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να τον απελάσει.

Το Βιετνάμ, όπως και η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν, έχουν επίσης διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα ανταγωνιστικές αυτών του Πεκίνου.

Εξάλλου, όπως έκανε ο Τζο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να επιδιώξει στενότερη συνεργασία για τις σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Η γιγάντια αμερικανική εταιρεία μικροεπεξεργαστών Nvidia επιθυμεί να δημιουργήσει βάση στο Βιετνάμ για να αναπτύξει τη βιομηχανία ημιαγωγών της, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, τον οποίο επικαλέστηκε το βράδυ της Κυριακής η βιετναμική κυβέρνηση.

Τα βιετναμικά μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται από το κράτος, ανέφεραν τον περασμένο μήνα πως η κινεζική εταιρεία China Rare Earth Group επιδιώκει συνεργασία με τη γιγάντια βιετναμική εταιρεία ορυχείων Vinacomin.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή