Ιαπωνία: Η λέξη «φόρος», το kanji της χρονιάς – Εν μέσω ανησυχίας για το κόστος ζωής

Ιαπωνία: Η λέξη «φόρος», το kanji της χρονιάς – Εν μέσω ανησυχίας για το κόστος ζωής

Οι επιλογές των πολιτών είναι ενδεικτικές της παγκόσμιας επικαιρότητας και αντικατοπτρίζουν τους φόβους ή και τις χαρές τους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το kanji –ιδεόγραμμα– για τη λέξη «φόρος» επιλέχθηκε ως λέξη της χρονιάς στην Ιαπωνία, αντανακλώντας την ολοένα και διογκούμενη ανησυχία των πολιτών για το κόστος ζωής και τις επικείμενες αυξήσεις φόρων. 

Το ιδεόγραμμα –που διαβάζεται ως ζέι ή μιτσούγκι– αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα στον βουδιστικό ναό Κιγιομίζου στο Κιότο, εκεί όπου ο επικεφαλής ιερέας το σχημάτισε με ένα τεράστιο πινέλο σε έναν λευκό καμβά από χαρτί washi.

Ο ιαπωνικός χαρακτήρας που αποτυπώνει το πνεύμα των καιρών ψηφίστηκε από 5.797 ανθρώπους στον ετήσιο διαγνωνισμό – που διοργανώνεται από το 1995. 

Σημειώνεται πως, ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα παρουσίασε πρόσφατα μια δέσμη φορολογικών περικοπών με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών, η ανησυχία των πολιτών εντείνεται για μελλοντικές αυξήσεις φόρων που θα αποδοθούν στις αμυντικές δαπάνες, εν μέσω της στρατιωτικής δραστηριότητας της Κίνας και της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Από το 1995 και κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, το Ιδρυμα Japan Kanji Aptitude Testing καλεί τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα να υποβάλουν το ιδεόγραμμα που συμβολίζει κατ’ αυτούς το έτος που πέρασε. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος ανακοινώνουν τη λέξη με τις περισσότερες ψήφους στο ναό Κιγιομίζου του Κιότο, με την επιλεγμένη λέξη να ονομάζεται «Kanji της χρονιάς». 

Ιαπωνία: Η λέξη «φόρος», το kanji της χρονιάς – Εν μέσω ανησυχίας για το κόστος ζωής-1
Πηγή: Nippon.com

Φέτος, στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ιδεόγραμμα της λέξης «ζεστός», ως αναγνώριση του δύσκολου, από άποψη υψηλών θερμοκρασιών, καλοκαιριού που πέρασε και συνεκδοχικά της ανησυχίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 

Οι εχθροπραξίες σε Γάζα και Ουκρανία επίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των Ιαπώνων, με τον χαρακτήρα της λέξης «πόλεμος» να έρχεται τρίτος. 

Παρά τη σημειολογία των τριών πρώτων λέξεων, υπήρξαν και ιδεογράμματα εμπνευσμένα από λιγότερο σημαντικά γεγονότα: Μετά τον πρώτο τίτλο της ομάδας μπέιζμπολ Hanshin Tigers από το 1985, η τέταρτη, πέμπτη και έκτη πιο δημοφιλής λέξη στα κάντζι ήταν οι χαρακτήρες «τίγρης», «νίκη» και «μπάλα».

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή