Ωρα αποφάσεων για Αλβανία και Β. Μακεδονία

Ωρα αποφάσεων για Αλβανία και Β. Μακεδονία

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν την προσδοκία τους να ανοίξουν «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για το πρώτο "θεμελιώδες" κεφάλαιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», κάνοντας παράλληλα λόγο για «εκκρεμείς δυσκολίες»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσδοκία να ανοίξουν σύντομα το πρώτο διαπραγματευτικό τους κεφάλαιο Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την εισαγωγική της παρέμβαση, μετά το τέλος της Συνόδου Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων, απόψε στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι, βάσει της εισήγησης της Κομισιόν, στο πλαίσιο των εκθέσεων προόδου που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, «θέλουμε να ανοίξουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις για το πρώτο “θεμελιώδες” κεφάλαιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τόσο με την Αλβανία όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που «μπλοκάρουν» την έναρξη αυτής της διαδικασίας καθώς και τη σύγκληση της δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «αύριο θα έχουμε μια συζήτηση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη για τα θέματα αυτά».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να εκφέρει την προσωπική του άποψη. Είναι δηλαδή υπέρ της προόδου, που πρέπει να επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και ελπίζει ότι «θα μπορέσουμε να λύσουμε τις εκκρεμείς δυσκολίες».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το σημερινό μήνυμα είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς υπάρχει πλέον μια μεγαλύτερη από κοινού επιθυμία τόσο των κρατών-μελών όσο και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών να προχωρήσει η διαδικασία της διεύρυνσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει επιθυμία να λυθούν –όπως ανέφερε– οι δυσκολίες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης για κάθε χώρα είναι αξιοκρατική. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν οι σχετικές εκθέσεις προόδου και όπως τόνισε αυτό μπορεί να είναι μια ενθάρρυνση για τα υποψήφια κράτη-μέλη να κερδίσουν αυτά τα «βραβεία» προωθώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ομως, συμπλήρωσε, αυτή η αξιοκρατική διαδικασία αφορά και εμάς στην Ε.Ε. ότι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και ό,τι έχουν κατορθώσει τα υποψήφια κράτη-μέλη.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που ανέφερε ότι η Ε.Ε. τάσσεται υπέρ της σταδιακής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, της ενίσχυσης της περιοχής και μέσω επενδύσεων, της αύξησης της συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Τόνισε παράλληλα ότι «η επίλυση των διαφορών είναι πολύ σημαντική».

Στη Σύνοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη, δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που αποτελεί, όπως σημείωσε, την «κορωνίδα» της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή