«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» – Τόνοι από νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε ακτές τις Ιαπωνίας

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» – Τόνοι από νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε ακτές τις Ιαπωνίας

Πώς προσεγγίζουν οι ειδικοί το φαινόμενο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απάντηση στο αίνιγμα του γιατί ξεβράστηκαν τόνοι ψαριών σε ακτές της Ιαπωνίας τις τελευταίες ημέρες αναζητούν οι Αρχές της χώρας. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, περίπου 1.200 τόνοι από σαρδέλες και σκουμπριά βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά του αλιευτικού λιμανιού στο Χοκάιντο, σχηματίζοντας μια «ασημένια κουβέρτα» που εκτεινόταν για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, χθεςΤετάρτη, αξιωματούχοι στο Νακίρι, μια πόλη στην ακτή του Ειρηνικού, εκατοντάδες μίλια νότια του Χοκάιντο, αντίκρισαν επίσης 30 έως 40 τόνους ιαπωνικής σαρδέλας.

Οι ντόπιοι ψαράδες προσπάθησαν να τα μαζέψουν, φοβούμενοι ότι τα νεκρά ψάρια τα οποία βρίσκονταν σε αποσύνθεση θα μείωναν την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο και θα προκαλούσαν ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», δήλωσε ένας ψαράς που εργάζεται στην περιοχή για 25 χρόνια. «Μόλις πέρυσι αρχίσαμε να πιάνουμε σάπα (σ.σ. σαρδέλες) στο Νακίρι. Αναρωτιέμαι αν το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλάζει».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ψάρια και στις δύο περιοχές είχαν παγιδευτεί, αφού κυνηγήθηκαν σε σημείο εξάντλησης από άλλα αρπακτικά ψάρια. Συμβάντα μαζικής θνησιμότητας μπορεί επίσης να συμβούν σε περιπτώσεις ξαφνικής πτώσης στη θερμοκρασία του νερού.

Παρά τις εκτιμήσεις, κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει με σιγουριά την αιτία του φαινομένου. «Η αιτία είναι άγνωστη προς το παρόν», είπε στην εφημερίδα ο Mikine Fujiwara, τοπικός αξιωματούχος. «Σκοπεύουμε να κάνουμε δειγματοληψία από το θαλασσινό νερό και να το εξετάσουμε για να την εντοπίσουμε».

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης απέρριψαν το περιεχόμενο δημοσιεύματος της βρετανικής Daily Mail που συνέδεε το φαινόμενο με την έκκριση λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι τα νεκρά ψάρια άρχισαν να ξεβράζονται στη στεριά σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου το εργοστάσιο άρχισε να απεκκρίνει στον Ειρηνικό λύματα τα οποία περιείχαν μικρές ραδιενεργές ποσότητες. Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο, εκτιμώντας ότι θα είχε «αμελητέες επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον».

«Ανησυχούμε για την αναπαραγωγή πληροφοριών που δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία», σημειώνει η υπηρεσία αλιείας, αναφερόμενη στη φημολογία αναφορικά με το νερό που έχει αντληθεί από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η οποία διαψεύδεται από τις επίσημες Αρχές. 

Αξιωματούχοι της πόλης Χοκάιντο, πάντως, πραγματοποίησαν έκκληση στους ντόπιους να μην καταναλώσουν τα ψάρια που έχουν ξεβραστεί. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή