Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Τι συζητήθηκε

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Τι συζητήθηκε

Ο Ερντογάν είπε στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν -στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας τους- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορική ευθύνη να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ανακοίνωσε η Αγκυρα.

Ανέφερε ότι είπε ότι η εμβάθυνση και η παράταση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να έχει αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες. «Είναι ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.

Τόνισε, επίσης, ότι η απόσυρση της άνευ όρων υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός και ότι οι απαιτήσεις για μια τέτοια κίνηση είχαν διατυπωθεί πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν ανέφερε στον ομόλογό του ότι «η ίδρυση του εγγυητικού μηχανισμού που προτείνει η Τουρκία […], η εδαφική ακεραιότητα με βάση τα σύνορα του 1967 και η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ θα ήταν μια μόνιμη λύση».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16, ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή