Φιντάν: Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας σε Δυτ. Θράκη και Δωδεκάνησα

Φιντάν: Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας σε Δυτ. Θράκη και Δωδεκάνησα

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορές στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό περιελάμβανε η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, τονίζοντας πως συνιστά επιβεβαίωση της πρόθεσης της Τουρκίας να προχωρήσουν οι σχέσεις «με ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση μιας θετικής ατζέντας».

«Συνεχίζουμε με κάθε ευκαιρία να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας που διαμένουν στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση», ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε την θέση για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις: «Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση τις πραγματικότητες στο νησί».

Οπως ανέφερε, «αν δεν υπάρχει ίσο κυριαρχικό καθεστώς και των δύο πλευρών δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ τους». «Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις βαλκανικές χώρες: «Βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μια περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού. Οι ιστορικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί μεταξύ μας είναι τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους δρώντες στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους ακλόνητους δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια».

Τέλος, ο Χακάν Φιντάν ξεκαθάρισε πως «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον διάλογό μας με όλα τα τμήματα στην ανατολικά, δυτικά και νότια της Λιβύης», ενώ προανήγγειλε άμεση επαναλειτουργία του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή