Κρεμλίνο: «Μυθοπλασίες» της WSJ το δημοσίευμα για τον θάνατο του Πριγκόζιν

Κρεμλίνο: «Μυθοπλασίες» της WSJ το δημοσίευμα για τον θάνατο του Πριγκόζιν

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο ο πρώην επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner έχασε τη ζωή του «είχε ενορχηστρωθεί» από Ρώσο αξιωματούχο ασφαλείας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «μυθοπλασίες» όσα αναφέρει η Wall Street Journal σχετικά με τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν σε δημοσίευμά της την Παρασκευή.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο ο πρώην επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner έχασε τη ζωή του «είχε ενορχηστρωθεί» από τον Ρώσο αξιωματούχο ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ.

«Μικρή βόμβα είχε τοποθετηθεί στο φτερό»

Η WSJ προσθέτει ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος του Πριγκόζιν κατέπεσε λόγω έκρηξης μικρής βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από φτερό, επικαλούμενη πληροφορίες από ανώνυμους αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και πρώην αξιωματικό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είδε το δημοσίευμα αλλά δεν θα το σχολιάσει, πριν προσθέσει: «Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, η Wall Street Journal αρέσκεται πολύ στην παραγωγή μυθοπλασιών».

Το δυστύχημα δύο μήνες μετά την ανταρσία 

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε της Wagner, που πολέμησε για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρισκόταν σε μακροχρόνια διαμάχη με την αμυντική ηγεσία στη Μόσχα, η οποία κορυφώθηκε στα τέλη Ιουνίου με ανταρσία.

Το επεισόδιο έληξε γρήγορα, αλλά θεωρήθηκε ευρέως ως σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα ακριβώς δύο μήνες μετά. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει ως «απόλυτο ψέμα» υπόνοιες ότι σκοτώθηκε με εντολή του Πούτιν.

Ο ίδιος ο Πούτιν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η συντριβή του αεροσκάφους προκλήθηκε από χειροβομβίδες που πυροδοτήθηκαν στο εσωτερικό του.

Ακόμη εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα: Δύο κορυφαία στελέχη της Wagner, οι τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και το τριμελές πλήρωμα.

Πούτιν και Πατρούσεφ γνωρίζονται από το 1970

Ο 72χρονος Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας FSB, υπηρετεί ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς στενούς συμβούλους του Πούτιν.

Οι δύο τους γνωρίζονται από την εποχή που εργάζονταν μαζί στη σοβιετική KGB στο Λένινγκραντ –σήμερα Αγία Πετρούπολη– ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή