Μ. Σχοινάς: Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την άνθηση της εβραϊκής ζωής

Μ. Σχοινάς: Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την άνθηση της εβραϊκής ζωής

«Είναι απαράδεκτο 78 χρόνια μετά το τέλος της Σοά, οι Εβραίοι στην Ευρώπη να ζουν ξανά με φόβο και να νιώθουν την ανάγκη να κρύψουν την ταυτότητά τους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, μέσω της προστασίας δημόσιων χώρων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των εβραϊκών χώρων λατρείας, δημοσίευσε η Κομισιόν. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μεταξύ 8 Φεβρουαρίου και 4 Απριλίου 2024.

Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της συνολικής ασφάλειας των δημόσιων χώρων με έμφαση σε έξι διαφορετικές προτεραιότητες: τόποι λατρείας όλων των θρησκειών, εβραϊκοί τόποι λατρείας, απειλές CBRN (χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές), διακίνηση πυροβόλων όπλων, σκυλιά ανίχνευσης εκρηκτικών.

«Είναι απαράδεκτο 78 χρόνια μετά το τέλος της Σοά (Ολοκαύτωμα), οι Εβραίοι στην Ευρώπη να ζουν ξανά με φόβο και να νιώθουν την ανάγκη να κρύψουν την ταυτότητά τους», τόνισε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η ασφάλεια είναι το βασικό δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και προϋπόθεση για την άνθηση της εβραϊκής ζωής. Με αυτό το κάλεσμα, η Ε.Ε. θα υποστηρίξει τις εθνικές αρχές για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εβραϊκών κοινοτήτων και όλων των πολιτών», πρόσθεσε.

Υπό το πρίσμα της έξαρσης των αντισημιτικών περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 5 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για την προστασία των εβραϊκών τόπων λατρείας.

Επισημαίνεται πως η Επιτροπή έχει ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των δημόσιων χώρων και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης. Η εντολή της Europol έχει επίσης ενισχυθεί, έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορεί να υποστηρίζει ακόμη καλύτερα τα κράτη-μέλη όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας. Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τον κανονισμό για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, διασφαλίζοντας ότι αναφορές σε τρομοκρατικό περιεχόμενο αφαιρούνται το πολύ εντός μίας ώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή