Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Σουηδία

Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Σουηδία

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της σκανδιναβικής χώρας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά τον θάνατο 12 Tούρκων στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν μέλη του PKK στο βόρειο Ιράκ εναντίον δύο τουρκικών βάσεων, η Aγκυρα απάντησε με διαδοχικές αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας 13 μέλη της κουρδικής οργάνωσης. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη βόρεια Συρία, όπου οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη από βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους. Η Τουρκία από το Σάββατο είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε αεροπορική επιχείρηση «εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ».

Εν τω μεταξύ, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενέκρινε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με πολιτικούς αναλυτές να αναφέρουν πως σιγά σιγά η Αγκυρα κάνει βήματα που ικανοποιούν τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από την ολομέλεια, που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ εκτιμάται πως όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης από την Εθνοσυνέλευση.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που δοκίμασε τους δεσμούς της Αγκυρας με τους συμμάχους της.

Το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας. Αναλυτές εκτιμούν πως τα επόμενα βήματα της τουρκικής κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα κάνουν οι ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της έγκρισης πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Σ’ αυτά τα πλαίσια φαίνεται πως έγινε και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Φιντάν κατά τη συνομιλία είπε ότι η διαδικασία για την ένταξη της Σουηδίας συνεχίζεται υπό την ευθύνη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σχετικά με την πώληση των F-16 αναμένει η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της Συμμαχίας και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα εκπληρωθούν. Επίσης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθύμισε ότι πρέπει να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσουν μόνιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή