Γερμανία: Εκκληση Σολτς για δημοκρατική ενότητα

Γερμανία: Εκκληση Σολτς για δημοκρατική ενότητα

Στο φως συνάντηση πολιτικών από τη ξενοφοβική AfD, όπου συζητήθηκε ένα μάστερ πλαν για μαζικές απελάσεις μεταναστών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον των φαντασιώσεων των φανατικών που ονειρεύονται την εκδίωξη των ξένων ζήτησε χθες ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την αποκάλυψη ότι πολιτικοί από την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συζήτησαν ένα μάστερ πλαν για μαζικές απελάσεις σε περίπτωση που θα έρθει στην εξουσία το κόμμα. Η ακροδεξιά συνάντηση, που περιελάμβανε μέλη της AfD, τον επικεφαλής του Ταυτοτικού Κινήματος και νεοναζιστές, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε ξενοδοχείο στα περίχωρα του Πότσνταμ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Correctiv, μιας σελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας, η ιδέα του βίαιου επαναπατρισμού μεταναστών, ακόμη και όσων έχουν γερμανική υπηκοότητα, στις χώρες καταγωγής τους κυριάρχησε στις διαβουλεύσεις. Οι προσκλήσεις που είδαν οι δημοσιογράφοι του Correctiv και του Guardian περιέγραφαν τη συνάντηση σαν μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα συνολικό πλαίσιο για τη μετανάστευση. Οι πρωτοβουλίες που εξετάστηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, οι απελάσεις προς τη βόρεια Αφρική, όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν έως δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Σολτς αποδοκίμασε μετά βδελυγμίας τα σχέδια. «Προστατεύουμε τους πάντες, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής, χρώμα δέρματος ή πόσο άβολα κάνει να νιώθουν τους φανατικούς με φαντασιώσεις αφομοίωσης», έγραψε στα σόσιαλ μίντια. «Οι δημοκράτες πρέπει να ενωθούν», κατέληξε.

Η AfD, ενισχυμένη εν μέρει από τη δυσαρέσκεια για τη μετανάστευση, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στα πέντε κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, τρία εκ των οποίων προσέρχονται στις κάλπες εντός του 2024. Τα μέλη της AfD είχαν συναντήσεις με τον Μάρτιν Σέλνερ, γνωστό εκπρόσωπο της πανευρωπαϊκής Νέας Δεξιάς, που το 2019 αποκλείστηκε από την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας των ακραίων απόψεών του. Σε επεξηγηματική ανακοίνωσή του, ο Σέλνερ επιβεβαίωσε ότι η ιδέα του επαναπατρισμού συζητήθηκε στη συνάντηση, αλλά ότι δεν επρόκειτο για μυστικό μάστερ πλαν και ότι οι δηλώσεις του περικόπηκαν και απομονώθηκαν. «Η επανένταξη των μεταναστών δεν περιλαμβάνει μόνο απελάσεις αλλά και τοπική βοήθεια προς την κυρίαρχη κουλτούρα και πίεση για αφομοίωση. Το αίτημα είναι μέρος μιας εναλλακτικής πολιτικής μετανάστευσης και οικογενειακής πολιτικής με στόχο τον έλεγχο της μετανάστευσης, ώστε να μην υπερβαίνει τα όρια υποδοχής της Γερμανίας».

Καθώς ερχόταν στη δημοσιότητα η είδηση της συνάντησης προκαλώντας οργή σε όλη τη χώρα, ο βασικός υποψήφιος της AfD για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου Μαξιμίλιαν Κρα δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έφτασαν στη χώρα το 2022, εκ των οποίων το 40% και πλέον είναι από την Ουκρανία. «Αυτό καταστρέφει τη χώρα μας! Μόνο η AfD θα το σταματήσει αυτό και θα διευθετήσει την επιστροφή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή