Πειρατεία σε τάνκερ: Εκκληση της πλοιοκτήτριας εταιρείας στην Ουάσιγκτον

Πειρατεία σε τάνκερ: Εκκληση της πλοιοκτήτριας εταιρείας στην Ουάσιγκτον

Η Empire Navigation ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ανακτήσει τον έλεγχο του σκάφους της

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Empire Navigation, η ελληνική εταιρεία στην οποία ανήκει το πετρελαιοφόρο που κατασχέθηκε από το Ιράν, δήλωσε ότι ζήτησε επισήμως χθες, Πέμπτη, βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ανακτήσει τον έλεγχο του σκάφους της.

Το Ιράν κατέλαβε το «St Nicholas» χθες, Πέμπτη, καθώς μετέφερε ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία. Η κίνηση αυτή έγινε ως αντίποινα για την κατάσχεση του περασμένου έτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, μια κίνηση που ενδέχεται να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

«Ενώ οι κατηγορούμενοι ελπίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του σκάφους, η κορυφαία προτεραιότητά τους είναι η ασφαλής επιστροφή του πληρώματος του», δήλωσε ένας δικηγόρος της Empire καταθέτοντας αίτημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια την Πέμπτη. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ… γνωρίζει καλά αυτή την κατάσταση και η εταιρεία εκτιμά οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παράσχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Πεντάγωνο είπε ότι οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν παράνομα στο «St Nicholas» στον Κόλπο του Ομάν και το ανάγκασαν να αλλάξει πορεία προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την κατάσχεση. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να το αρπάξουν, καμία απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια, Τζον Κίρμπι.

Για σχεδόν ένα χρόνο, το δεξαμενόπλοιο ήταν «μήλον της Εριδος» μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον, η οποία έχει επιβάλει εδώ και καιρό κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο λόγω του πυρηνικού της προγράμματος. Το Ιράν λέει ότι το πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε κατασχέσει το δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα τον περασμένο Απρίλιο όταν μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και ονομαζόταν «Suez Rajan».

Οι Αρχές των ΗΠΑ έφεραν το δεξαμενόπλοιο στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ και εκφόρτωσε το πετρέλαιο μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Στη συνέχεια, το δεξαμενόπλοιο μετονομάστηκε σε «St Nicholas» και η Empire Navigation συνέχισε να το χρησιμοποιεί με το νέο όνομα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή