Το Πράσινο Ακρωτήριο εξάλειψε την ελονοσία

Το Πράσινο Ακρωτήριο εξάλειψε την ελονοσία

Το Πράσινο Ακρωτήριο έγινε η τέταρτη χώρα της Αφρικής και η 44η στον κόσμο που εξάλειψε την ελονοσία.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πράσινο Ακρωτήριο έγινε η τέταρτη χώρα της Αφρικής και η 44η στον κόσμο που εξάλειψε την ελονοσία.

Η Αφρική έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως της ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια. Το 2022, το 94% των 249 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως και το 95% των θανάτων καταγράφηκαν στην αφρικανική ήπειρο.

Η Αλγερία, το Μαρόκο και ο Μαυρίκιος έχουν ήδη πιστοποιηθεί ως «καθαρές» από την ελονοσία το 2019, το 2010 και το 1973 αντίστοιχα.

Κατά το παρελθόν, το Πράσινο Ακρωτήριο βρέθηκε αντιμέτωπο με σοβαρές επιδημίες και στα 10 νησιά του αρχιπελάγους. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1980, η ελονοσία είχε περιοριστεί σε δύο μόνο νησιά, το Σαντιάγο και το Μποα Βίστα, τα οποία δεν έχουν καταγράψει κρούσματα από το 2017.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι το «μακρύ ταξίδι» της χώρας προς την εξάλειψη της ασθένειας περιλάμβανε δωρεάν θεραπεία και εξετάσεις για όλους τους επισκέπτες καθώς και συστηματική επιτήρηση και χαρτογράφηση των χώρων αναπαραγωγής των κουνουπιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι δομές αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ για να βοηθήσουν τη χώρα να καταπολεμήσει άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός.

«Χαιρετίζω την κυβέρνηση και το λαό του Πράσινου Ακρωτηρίου για την ακλόνητη δέσμευση και την ανθεκτικότητά τους στο ταξίδι τους προς την εξάλειψη της ελονοσίας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η επιτυχία τους είναι η πιο πρόσφατη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ελονοσίας και μας δίνει την ελπίδα ότι με τα υπάρχοντα εργαλεία, καθώς και με νέα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, μπορούμε να τολμήσουμε να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς ελονοσία», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας παγκοσμίως παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι πριν από την πανδημία Covid-19. Το 2022, η ασθένεια σκότωσε περίπου 608.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εγκύους. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μεταξύ 2019 και 2021, 63.000 θάνατοι από ελονοσία προκλήθηκαν από την περιστολή των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της πανδημίας.

«Η πιστοποίησή μας ως χώρα απαλλαγμένη από την ελονοσία έχει τεράστιο αντίκτυπο και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πράσινου Ακρωτηρίου, Ουλίσες Κορέια ε Σίλβα.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή