Κάμερον: Είναι σαν να είσαι υπουργός τη δεκαετία του 1930 με τον Πούτιν σε ρόλο Χίτλερ

Κάμερον: Είναι σαν να είσαι υπουργός τη δεκαετία του 1930 με τον Πούτιν σε ρόλο Χίτλερ

Πρέπει να αντισταθούμε στο κακό που αντιπροσωπεύει η εισβολή του στην Ουκρανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας σε συνέντευξή του στο Politico μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ενώ υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

«Αυτή είναι η πρόκληση για τη γενιά μας», δήλωσε ο Κάμερον. «Είναι σαν να είσαι υπουργός Εξωτερικών ή ηγέτης στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1930: δεν αρκεί να κατευνάσουμε τον Πούτιν, πρέπει να αντισταθούμε στο κακό που αντιπροσωπεύει η εισβολή του».

Μοιάζει με τη δεκαετία του 1930, αλλά με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να παίζει τον ρόλο του Χίτλερ, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει η «νούμερο ένα προτεραιότητα» του Κάμερον, όπως τόνισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έρχονται την ώρα που η Δύση επιδιώκει να εφοδιάσει την Ουκρανία με όπλα υψηλής τεχνολογίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για πιθανή επιστροφή τού σκεπτικιστή απέναντι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη λειτουργία της, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

«Ενα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδείξουμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς ότι ο Πούτιν δεν κερδίζει», δήλωσε ο Κάμερον.

Γιατί η Βρετανία δεν ζητά κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Μέση Ανατολή, ο Κάμερον υπερασπίστηκε την άρνηση της Βρετανίας να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Νομίζω ότι αυτό δεν θα είχε λειτουργήσει, διότι δεν μπορείτε να ζητήσετε από τους Ισραηλινούς μια βιώσιμη λύση, μία λύση δύο κρατών, με τους ανθρώπους που διέπραξαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου να διοικούν τη Γάζα και να εκτοξεύουν ρουκέτες στη χώρα τους», ανέφερε.

Ο Κάμερον δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι αισθάνεται «βαθιά συγκινημένος» από τον πόνο και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, πρόσθεσε όμως παράλληλα ότι ως «πολύ πρακτικός άνθρωπος θέλω να ξέρω πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτό».

Ο Κάμερον άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αεροπορικών επιδρομών κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Την περασμένη εβδομάδα συμμαχικός συνασπισμός ΗΠΑ – Βρετανίας προέβη σε εκτεταμένα αντίποινα, για τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με βομβαρδισμούς.

Υποστήριξε τις επιλογές Σούνακ στο μεταναστευτικό

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Κάμερον δήλωσε ότι υποστηρίζει «απολύτως» τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση στέλνοντας αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Μία πολιτική την οποία χαρακτήρισε πάντως «ανορθόδοξη» και «εκτός πλαισίου».

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT