Γερμανία: Σχεδόν 1,5 εκατ. διαδηλωτές κατά της Ακροδεξιάς

Γερμανία: Σχεδόν 1,5 εκατ. διαδηλωτές κατά της Ακροδεξιάς

Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων ενάντια στην AfD

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πάνω από 1,4 εκατ. Γερμανοί διαδήλωσαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας αυτό το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν για τα ξενοφοβικά σχέδια του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Αφορμή των διαδηλώσεων στάθηκε αποκάλυψη σε ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία στελέχη της AfD είχαν συναντηθεί σε ξενοδοχείο του Πότσνταμ, έξω από το Βερολίνο, στα τέλη Νοεμβρίου με τον Αυστριακό ιδεολόγο της Ακροδεξιάς, Μάρτιν Ζέλνερ. Στη συνάντηση ο Ζέλνερ μίλησε για επαναπατρισμό εκατομμυρίων μεταναστών και Γερμανών μεταναστευτικής καταγωγής σε «κράτος-πρότυπο» στη βόρεια Αφρική. Τα στελέχη της AfD φέρονται να ενθουσιάσθηκαν με την πρόταση του Αυστριακού ομοϊδεάτη τους. Η αποκάλυψη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του το 2021 σε διαδήλωση κατά της Ακροδεξιάς στο Πότσνταμ στις 15 Ιανουαρίου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πάνω από 350.000 πολίτες διαδήλωσαν στο Βερολίνο, 250.000 στο Μόναχο, 160.000 στο Αμβούργο, 70.000 στην Κολωνία και 50.000 σε Βρέμη και Δρέσδη. Στο κρατίδιο της Σαξονίας, όπου η AfD αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με 35% στην πρόθεση ψήφου, εκατοντάδες έως χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων αλλά και των μικρών πόλεων, όπως το Γκέρλιτζ, το Κέμνιτζ ή η Πίρνα.

Η κινητοποίηση έλαβε τη μορφή χιονοστιβάδας. «Οταν είδα το τεράστιο πλήθος στο Αμβούργο, σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνουμε το ίδιο εδώ», λέει ο Κάρστεν Μάγερ, 38χρονος νοσηλευτής που κατέβηκε στη διαδήλωση στη Δρέσδη με τα τρία παιδιά του.

«Οταν εκατομμύρια κόσμου βγαίνουν στον δρόμο σε όλη τη Γερμανία, δεν έχουμε δικαίωμα να ολιγωρήσουμε, ιδίως όταν ζούμε σε περιοχή γεμάτη ναζί, όπως είναι η Σαξονία», λέει η 72χρονη συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μπεάτε Βεντ. «Η τελευταία φορά ήταν το 2015-16, όταν διαδηλώναμε κατά του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida. Ομολογώ ότι έκτοτε αναπαυθήκαμε κάπως. Τώρα, όμως, όλοι ξέρουν τι θα κάνει η AfD αν αποκτήσει την εξουσία. Πρέπει να πολεμήσουμε το κόμμα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις. Θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου», λέει η Βεντ.

Διάσπαση στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, CDU, με την ίδρυση δεξιού κόμματος του βουλευτή Χανς- Γκέοργκ Μάσεν.

Εξοδος από το ευρώ

Στο μεταξύ, η AfD φαίνεται ότι επαναφέρει τη ρητορική περί δημοψηφίσματος για έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη της επικεφαλής του κόμματος, Αλις Βάιντελ, στους βρετανικούς Financial Times, όπου εξέφρασε τον θαυμασμό της για το Brexit.

Η απαγόρευση κόμματος, που κάποτε θεωρείτο αδιανόητη, συζητείται τώρα σοβαρά. Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μάρκο Βάντερβιτζ, πρώην απεσταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, διεξάγει τους τελευταίους μήνες εκστρατεία με στόχο την εκκίνηση διαδικασίας για την απαγόρευση της AfD. Για να το επιτύχει, ο Βάντερβιτζ χρειάζεται τη στήριξη 37 βουλευτών της Μπούντεσταγκ. Εκεί το αίτημα απαγόρευσης πρέπει να ψηφισθεί από την πλειοψηφία του οργάνου, προτού παραπεμφθεί στο συνταγματικό δικαστήριο στην Καρλσρούη.

Για την ώρα, η πλειοψηφία αυτή δεν υπάρχει. «Οι συνθήκες δεν είναι στατικές. Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Correctiv δείχνει ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που αποτελεί η AfD για τη δημοκρατία», λέει ο Βάντερβιτζ. Ελπίδες στηρίζει επίσης ο βουλευτής στο διοικητικό δικαστήριο του Μούνστερ, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει τον Φεβρουάριο αν η AfD είναι «ύποπτη για παραβίαση του Συντάγματος».

Την ίδια στιγμή, διάσπαση σημειώθηκε στο CDU, με τον υπερσυντηρητικό βουλευτή Χανς-Γκέοργκ Μάσεν να ανακοινώνει το Σάββατο τη δημιουργία κόμματος με το όνομα Ενωση Αξιών. Απογοητευμένα στελέχη του CDU είχαν ιδρύσει το 2017 ομώνυμο όμιλο, συγκεντρώνοντας μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος αντίθετα με την πολιτική τής τότε καγκελαρίου και προέδρου του CDU Αγκελα Μέρκελ. Ο Μάσεν εντάχθηκε στον όμιλο το 2019, προσφέροντας την αίγλη του ως πρώην επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας.

Τίμησαν τον Σόιμπλε

Περισσότεροι από 1.500 προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν χθες στο κτίριο της ομοσπονδιακής Βουλής για να τιμήσουν τη μνήμη του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου σε ηλικία 81 ετών και ετάφη στη γενέτειρά του Οφενμπουργκ στις 5 Ιανουαρίου. Μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, συνάδελφοί του στην Μπούντεσταγκ, αλλά και αρχηγοί κρατών αποχαιρέτισαν τον Σόιμπλε.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στη χήρα του Σόιμπλε, Ινγκεμπορ, ενώ κουιντέτο εγχόρδων και κλαρινέτου έπαιζε κομμάτι του Μότσαρτ. Αίσθηση προκάλεσε στην Μπούντεσταγκ η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας αποκλειστικά σε καλά γερμανικά, ο Μακρόν είπε: «Η Γερμανία έχασε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα, η Ευρώπη έναν στυλοβάτη της και η Γαλλία έναν φίλο. Αν η φωνή ενός Γάλλου μπορεί σήμερα να ακουστεί στην αίθουσα αυτή, αυτό είναι χάρη στη φιλία αυτού του μεγάλου Γερμανού. Ο εκλιπών έμαθε γαλλικά, λάτρευε τον Καμύ και αυτό άνοιξε τις πόρτες της γαλλικής κουλτούρας σε αυτόν. Υπερασπίστηκε με πάθος τα γερμανικά συμφέροντα, αλλά γνώριζε ότι η ευρωπαϊκή επιτυχία δεν είναι εφικτή παρά σε συνεργασία με άλλες χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή