BBC: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούσαν πολιτικές δολοφονίες στην Υεμένη

BBC: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούσαν πολιτικές δολοφονίες στην Υεμένη

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απέρριψε τα ευρήματα της έρευνας του BBC ως «ψευδή και αβάσιμα»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) χρηματοδοτούν πολιτικά υποκινούμενες δολοφονίες στην Υεμένη, σύμφωνα με έρευνα του BBC, εντείνοντας τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Σαναά και των αντιμαχόμενων φυλών της χώρας που βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας λόγω της εχθρικής δράσης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Σύμφωνα με πληροφοριοδότη που μίλησε στο BBC Arabic Investigations, αξιωματικοί των Εμιράτων στην Υεμένη αξιοποίησαν την αντιτρομοκρατική τεχνογνωσία που είχαν λάβει από Αμερικανούς μισθοφόρους, προκειμένου να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους ντόπιους οι οποίοι θα δρούσαν με «χαμηλότερο» προφίλ προκαλώντας σημαντική αύξηση των πολιτικών δολοφονιών. 

Σύμφωνα με το BBC, παρότι ο στόχος των Αμερικανών μισθοφόρων ήταν η εξουδετέρωση των τζιχαντιστικών οργανώσεων Αλ Κάιντα και ISIS στη νότια Υεμένη, τα ΗΑΕ κατέληξαν να στρατολογούν πρώην μέλη της Αλ Κάιντα για μια δύναμη ασφαλείας που θα πολεμούσε τους Χούθι και άλλες ένοπλες φατρίες. 

«Το όργιο δολοφονιών στην Υεμένη –περισσότερες από 100 σε διάστημα τριών ετών– είναι ένα μόνο στοιχείο μιας συνεχιζόμενης σκληρής διαμάχης που φέρνει πολλές διεθνείς δυνάμεις αντιμέτωπες μεταξύ τους στη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής» σημειώνει στο δημοσίευμά του το κρατικό βρετανικό δίκτυο. 

Ο Αϊζαακ Γκίλμορ, πρώην Αμερικανός βατραχάνθρωπος (Navy Seal), ο οποίος αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Spear, ήταν ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που υποστηρίζουν πως προσελήφθησαν από τα ΗΑΕ για να πραγματοποιήσουν δολοφονίες στην Υεμένη. 

Οπως λέει, η αποστολή που του ανατέθηκε ολοκληρώθηκε το 2016. Ωστόσο, οι δολοφονίες στη νότια Υεμένη συνεχίστηκαν, και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve

Οι 160 δολοφονίες που διερεύνησε η οργάνωση καταγράφηκαν στην Υεμένη μεταξύ του 2015 και του 2018 και, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις οι 23 δολοφονηθέντες από τους 160 φέρεται να είχαν σχέση με την τρομοκρατία. Ολες οι δολοφονικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με την πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ως μέσο αντιπερισπασμού κι έπειτα με στοχευμένα πυρά κατά του στόχου.

Η πιο πρόσφατη πολιτική δολοφονία στην Υεμένη, ενός ιμάμη που έπεσε νεκρός με την ίδια μέθοδο, σημειώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χούντα αλ-Σαράρι. 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απέρριψε τα ευρήματα της έρευνας του BBC πως διενήργησε στοχευμένες δολοφονίες ατόμων χωρίς διασυνδέσεις με την τρομοκρατία ως «ψευδή και αβάσιμα». 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή