Ρατσισμός στην Ευρώπη: Κλιμάκωση αντισημιτικής βίας

Ρατσισμός στην Ευρώπη: Κλιμάκωση αντισημιτικής βίας

Τετραπλάσια περιστατικά καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο στη Γαλλία – Ιδιαίτερα αυξημένα τα κρούσματα και στο Βέλγιο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως ανησυχητική είναι η τεράστια αύξηση στα κρούσματα αντισημιτικής βίας στη Γαλλία, την οποία αποκάλυψαν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα ως άνω στοιχεία, τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Οπως αναφέρει η οργάνωση προστασίας των μελών της γαλλικής εβραϊκής κοινότητας Jewish Community Protection Service, τα περιστατικά βίας εις βάρος των Εβραίων με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο που αρχειοθετήθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών κατά το 2023 έφτασαν τα 1.676.

Συγκριτικά, ο αντίστοιχος αριθμός για το έτος 2022 ήταν 436. Και η αύξηση δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, καθώς την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκαν και τα αντίστοιχα στοιχεία για το Βέλγιο, που επιβεβαιώνουν μια ραγδαία αύξηση του αντισημιτισμού στη βόρεια Ευρώπη.

Οργάνωση Εβραίων

Σύμφωνα με το Συμβούλιο των Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Γαλλίας (CRIF), ενός οργανισμού-ομπρέλας που αποτελείται από πολλές μικρότερες ομάδες και εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Εβραίων της χώρας, τα χτυπήματα εις βάρος μελών της κοινότητας που σημειώθηκαν τους τρεις και πλέον μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, είναι περισσότερα από τα συνολικά κρούσματα των τριών χρόνων πριν από αυτή την ημερομηνία.

Τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα περιστατικά αφορούν άσκηση σωματικής βίας αλλά και αντισημιτική ρητορική, όπως περιπτώσεις ρητής άρνησης του Ολοκαυτώματος ή υποκίνησης σε πράξεις ρατσιστικού μίσους.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στο Βέλγιο, οι Αρχές συνέλαβαν ανθρώπους που έγραφαν σε τοίχους αντισημιτικά συνθήματα, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις στο Παρίσι, ζωγράφισαν μέχρι και εξακόρυφα Αστέρια του Δαυίδ σε σπίτια Εβραίων, τακτική που ακολουθούσε το ναζιστικό καθεστώς για να «μαρκάρει» και να διαπομπεύσει τους εχθρούς του. Σε μία σειρά από πόλεις σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις σε μνημεία και βεβηλώσεις τάφων σε εβραϊκά νεκροταφεία που τις περισσότερες φορές αποτελούν ξεχωριστά τμήματα των χριστιανικών.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη αλλά και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική. Αν και οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν έχουν σημειώσει πολύ σημαντική αύξηση, πολλά από τα καταγεγραμμένα κρούσματα αντισημιτισμού συνδέονται ευθέως με κινήματα υποστηρικτικά προς την Παλαιστίνη ή τις γειτονικές αραβικές χώρες.

Επιθέσεις σε σχολεία

Σύμφωνα με το δίκτυο France24, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 13% των επιθέσεων έγιναν σε σχολεία και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές σε γυμνάσια. «Βιώνουμε μία αναγέννηση του αντισημιτισμού και των πράξεων που στοχεύουν τους Εβραίους. Τα σχολεία δεν είναι πλέον ναοί της δημοκρατίας», αναφέρει σε δραματικό τόνο η ανακοίνωση που εξέδωσε η CRIF. Αλλωστε, τα γραφεία της οργάνωσης είχαν κινδυνεύσει να γίνουν στόχος τρομοκρατικής ενέργειας, «μεγαλύτερης του Μπατακλάν», από νεοναζί οι οποίοι συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους καλάζνικοφ και εκρηκτικά.

Το CRIF, που διατηρεί αρχείο από το 2012, διαβεβαιώνει πως η περυσινή αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Προειδοποιεί, δε, πως «τα καταγραμμένα στοιχεία αφορούν μόνο παράπονα ή καταγγελίες που έχουν γίνει στην αστυνομία, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος».

Το Βέλγιο, με εβραϊκό πληθυσμό που αγγίζει τις 30.000, σημείωσε την ίδια περίοδο 91 επίσημα κρούσματα αντισημιτικής βίας έναντι 57 την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι Αρχές βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή και σε συνεννόηση με τις εβραϊκές κοινότητες καθώς φοβούνται πως πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται λόγω εκφοβισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή