Ευεργετικό για τις γυναίκες το κολύμπι σε κρύα νερά

Ευεργετικό για τις γυναίκες το κολύμπι σε κρύα νερά

Ερευνες δείχνουν ότι απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά και της δυσμηνόρροιας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπάνιο και το κολύμπι σε κρύο νερό έχουν πολλές φορές επαινεθεί για τη θετική συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν δύσκολα συμπτώματα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης ή ακόμα και δυσμηνόρροια, μπορούν πλέον να το επιλέγουν για να τα απαλύνουν.

Εστω και λίγος χρόνος –όσο αντέχει η καθεμιά– μπορεί να έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες, ενώ πολλές γυναίκες σε ηλικία εμμηνόπαυσης το έχουν χαρακτηρίσει έως και «θεραπευτικό».

Στη μελέτη, την οποία διενήργησε το University College London, συμμετείχαν 1.114 γυναίκες ηλικίας 16 έως 80 ετών, με μέσο όρο τα 49 έτη, οι οποίες κολυμπούν συχνά σε κρύο νερό. Από αυτές, οι 785 βρίσκονταν σε περίοδο εμμηνόπαυσης. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Οι μισές δήλωσαν πως το κολύμπι σε κρύο νερό μειώνει σημαντικά το στρες που αισθάνονται και το 35% ανέφερε ότι τις βοηθάει να ξεπεράσουν την κακή διάθεση. Ενα θεαματικό ποσοστό της τάξης του 63% δήλωσε επίσης πως κολυμπά με σκοπό να απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

«Μέρος της μαγείας»

Μία από τις συμμετέχουσες, ηλικίας 54 ετών, δήλωσε στον βρετανικό Guardian: «Το κολύμπι σε κρύο νερό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η άσκηση στη φύση, είτε μοναχική είτε με άλλες γυναίκες, είναι θεραπευτική. Η συντροφικότητα, η ανταλλαγή ιστοριών και το γέλιο που κάνουμε είναι μέρος της μαγείας».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Post Reproductive Health. Το κρύο νερό είναι γνωστό εδώ και αιώνες πως μπορεί να μειώσει το άγχος, ενώ τα παγωμένα μπάνια επιταχύνουν την ανάκαμψη των τραυματισμένων μυών στους αθλητές, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Τζόις Χάρπερ.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως το κολύμπι σε νερό χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να απαλύνει μία σειρά από φυσικά συμπτώματα όπως εξάψεις, κράμπες και πόνους», λέει, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά είναι τόσο ξεκάθαρα που τα μπάνια «μπορούν πλέον να συστήνονται από γιατρούς σε γυναίκες που περνούν δύσκολα την εμμηνόπαυσή τους ή βιώνουν επίπονες περιόδους, ως μία φυσική λύση που ταυτόχρονα θα τις ενθαρρύνει να εντάξουν στη ζωή τους περισσότερο αθλητισμό».

Μία άλλη συμμετέχουσα στην έρευνα, 57 ετών, είναι ακόμη πιο ενθουσιασμένη. «Το κρύο νερό ήταν για εμένα μία αποκάλυψη. Μου έσωσε τη ζωή. Οταν βρίσκομαι μέσα στο νερό μπορώ να κάνω τα πάντα. Ολα τα συμπτώματα, σωματικά και ψυχικά, εξαφανίζονται και νιώθω ότι είμαι στην καλύτερή μου φόρμα».

Πέντε επιδράσεις

Αν και, φυσικά, το όριο αντοχής της κάθε γυναίκας διαφέρει, η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερη ώρα κολυμπούσαν οι συμμετέχουσες και όσο πιο κρύο ήταν το νερό, τόσο μεγαλύτερο το όφελος που είδαν στην υγεία τους. Συνοπτικά, οι πέντε επιδράσεις-κλειδιά της «κρύας κολύμβησης», όπως περιγράφονται στον επίλογο της έρευνας, είναι: ηρεμία και βελτίωση της διάθεσης, δημιουργία δεσμών και κοινοτήτων που μοιράζονται κοινά προβλήματα, ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου ακόμα και στην εφηβική ηλικία, μεγάλη μείωση του πόνου και των τοπικών φλεγμονών και «συνολική βελτίωση της υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή