Ουκρανία: Πέντε άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς της Ρωσίας

Ουκρανία: Πέντε άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς της Ρωσίας

Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι κατέρριψαν 21 ουκρανικά ντρόουν που είχαν στόχο την Κριμαία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στη βόρεια Ουκρανία είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι σε δύο χωριά στην περιφέρεια Σούμι, που γειτονεύει με τη Ρωσία, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε σε νέα ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, στην πόλη-οχυρό Αβντιίβκα, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πλέον μετατραπεί σε συντρίμμια, σύμφωνα με ανακοινώσεις των τοπικών αρχών.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ολμοβόλων εναντίον τού ενός από τα χωριά, ενώ ο τέταρτος σε βομβαρδισμό σε δεύτερη κοινότητα, σύμφωνα με τις Αρχές της περιφέρειας Σούμι που λένε πως οι ρωσικές επιθέσεις είναι στην πράξη καθημερινές.

Στην Αβντιίβκα, κοντά στη γραμμή του μετώπου, γυναίκα σκοτώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε ρωσικό βομβαρδισμό, όπως μετέδωσε το ουκρανικό κρατικό δίκτυο Suspilne.

Η πόλη είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών για σύντομο χρονικό διάστημα το 2014, αλλά ανακαταλήφθηκε από τον ουκρανικό στρατό, που τη μετέτρεψε σε οχυρό. Παραμένει σε ουκρανικά χέρια, παρά τις ρωσικές επιχειρήσεις για την κατάληψή της από τα μέσα Οκτωβρίου. Στην Αβντιίβκα δεν είναι άθικτο πλέον σχεδόν κανένα κτίριο.

Το γενικό επιτελείο στο Κίεβο διαβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, πως αποκρούστηκαν 13 ρωσικές επιθέσεις στην Αβντιίβκα σε 24 ώρες.

Αχανές μέτωπο

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως η δραστηριότητα των ρωσικών στρατευμάτων εντείνεται σε διάφορα σημεία κατά μήκος του αχανούς μετώπου, μήκους 1.000 και πλέον χιλιομέτρων, στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.

Στην άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της διορισμένης από τη Μόσχα ηγεσίας της περιφέρειας Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, ανακοίνωσε μέσω Telegram χθες πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό με ρουκέτες Γκραντ –σοβιετικής κατασκευής– στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, την Ντονμπάς (της ανατολικής Ουκρανίας). Πρόσθεσε πως υπέστησαν ζημιές δύο πολυκατοικίες και τουλάχιστον τρεις πολιτικές υποδομές.

Η πόλη, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου, βομβαρδίζεται συχνά από τον ουκρανικό στρατό. Την 21η Ιανουαρίου, βομβαρδισμός σε αγορά της πόλης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 25· επρόκειτο για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν στην πόλη, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τις αρχές της περιφέρειας που η Μόσχα λέει πως έχει προσαρτήσει, κάτι που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Στο ρωσικό έδαφος, γυναίκα τραυματίστηκε χθες όταν οβίδες του ουκρανικού πυροβολικού έπληξαν σπίτια κοντά στα σύνορα, ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης της Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Ντρόουν στην Κριμαία

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν ή αναχαίτισαν 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας και αρκετές ρωσικές περιοχές, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων την Τρίτη, επικαλούμενα το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα.

Τα συστήματα της Ρωσίας κατέρριψαν 11 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Κριμαία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου ως παράνομη αρπαγή γης.

Ο Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, εγκάθετος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι δεν υπήρξαν ζημιές από την επίθεση στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας και σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Τα drones που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία καταρρίφθηκαν επίσης πάνω από τις ρωσικές περιοχές του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ, της Καλούγκα και της Τούλα, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία.

Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βλάντισλαβ Σάπσα στο Telegram, συντρίμμια από drone έπεσαν στην οροφή ενός κτιρίου στα περίχωρα της πόλης Καλούγκα, του διοικητικού κέντρου της ομώνυμης περιφέρειας, αλλά δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή