CIA: Αποδυναμωμένος ο Πούτιν

O διευθυντής της CIA βλέπει δυσαρέσκεια των Ρώσων έναντι του προέδρου εξαιτίας του πολέμου – Αναγκαία η αμερικανική βοήθεια για νίκη της Ουκρανίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «διαβρώσει σιωπηλά» την ισχύ του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης διεθνών σχέσεων Foreign Affairs.

Παρότι η εξουσία του Ρώσου προέδρου δεν μοιάζει να απειλείται στο άμεσο μέλλον, η δυσαρέσκεια «έχει ροκανίσει τη ρωσική ηγεσία και τον ρωσικό λαό», γράφει ο Μπερνς. Η CIA έχει δημιουργήσει σειρά βίντεο με στόχο τη στρατολόγηση Ρώσων αξιωματούχων. Το πιο πρόσφατο από αυτά ενθαρρύνει Ρώσους πολίτες να προσφέρουν πληροφορίες στη CIA χρησιμοποιώντας ασφαλή εφαρμογή περιήγησης στο σκοτεινό Διαδίκτυο (dark web). Το βίντεο απευθύνεται στην οργή των Ρώσων για τη διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης.

«Η δυσαρέσκεια αυτή δημιουργεί ιστορική ευκαιρία στρατολόγησης για τη CIA. Δεν αφήνουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη», γράφει ο Μπερνς στο άρθρο. Μέρος της αδυναμίας του Πούτιν πηγάζει από τον χειρισμό της περυσινής εξέγερσης του μισθοφορικού στρατού της Wagner. «Ο Πούτιν έμοιαζε αποστασιοποιημένος και αναποφάσιστος απέναντι στους στασιαστές του Γεβγκένι Πριγκόζιν», αναφέρει ο Μπερνς, για να προσθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «ρύθμισε» τελικά τους λογαριασμούς του με τον πρώην προστατευόμενό του και αργότερα αντίπαλό του, Πριγκόζιν, μνημονεύοντας έμμεσα την ύποπτη φύση του αεροπορικού δυστυχήματος που έδωσε τέλος στην πολυτάραχη ζωή του ιδρυτή της Wagner.

CIA: Αποδυναμωμένος ο Πούτιν-1
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήγαγε νέα εποχή για τη CIA, υποστηρίζει ο Ουίλιαμ Μπερνς. [A.P. Photo/Susan Walsh]

Παρότι η Ρωσία έχει αποκαταστήσει τη βιομηχανική της παραγωγή, η οικονομία της παραμένει βαριά πληγωμένη από τον πόλεμο, ενώ η χώρα «σφράγισε τη μοίρα της» ως υποτελής της Κίνας, εξαρτώμενη από το Πεκίνο για τεχνολογία αιχμής και εμπορικές σχέσεις.

Η Ουκρανία, από τη μεριά της, αν και αντιμετωπίζει προβλήματα στο πεδίο της μάχης, έχει επιτύχει εντυπωσιακή πρόοδο. Η προσπάθεια της Ρωσίας για εκσυγχρονισμό του στρατού απέτυχε και 315.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον Μπερνς. Η Ουκρανία έχει υποστεί και αυτή σοβαρές απώλειες, αλλά το Κίεβο είναι ικανό να «διαρρήξει την αλαζονεία του Πούτιν» εξαπολύοντας επιθέσεις πίσω από τη γραμμή άμυνας του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, ο οποίος απομακρύνεται έτσι από το δόγμα της Ουάσιγκτον.

Η πυρηνική απειλή

Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν στο παρελθόν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να οδηγούσαν σε ρωσική κλιμάκωση, ακόμη και με τη μορφή πυρηνικής δοκιμής ως προειδοποίηση προς την Ουκρανία και τη Δύση. Ο Μπερνς αναγνωρίζει ότι οι ανησυχίες για πυρηνική κλιμάκωση είναι θεμιτές, προειδοποιώντας την ίδια ώρα κατά των υπερβολών. «Ο Πούτιν μπορεί να επιλέξει πάλι την επιθετική πυρηνική ρητορική και θα ήταν ανόητο να απορρίψουμε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Θα είναι εξίσου ανόητο, όμως, να φοβόμαστε χωρίς λόγο», γράφει ο Μπερνς.

Κλειδί της επιτυχίας της Ουκρανίας, αναφέρει ο διευθυντής της CIA, είναι η συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο. Το Κογκρέσο εξετάζει αυτή τη στιγμή νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας, το οποίο καθυστερεί εξαιτίας της σύνδεσής του με συμφωνία για τα σύνορα και το μεταναστευτικό. «Η διατήρηση της ροής όπλων θα ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας εάν παρουσιαστεί ευκαιρία για σοβαρή διαπραγμάτευση. Η Ουκρανία θα μπορέσει να διατηρήσει την εθνική της ακεραιότητα και να ανοικοδομηθεί, ενώ η Ρωσία θα μείνει να διαχειριστεί το κόστος της τρέλας του Πούτιν», αναφέρει ο Μπερνς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήγαγε νέα εποχή για τη CIA, υποστηρίζει ο Μπερνς, κάνοντας λόγο για τη μεταμόρφωση της υπηρεσίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη με την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάλυση δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή