Συμβουλές για γρήγορο και εύκολο ξεσκαρτάρισμα στα ραντεβού γνωριμιών

Συμβουλές για γρήγορο και εύκολο ξεσκαρτάρισμα στα ραντεβού γνωριμιών

«Μπορείς να αντέξεις μέχρι κάποιον αριθμό νέων επαφών πριν αρχίσεις να νιώθεις εξάντληση», γιατί κάθε άτομο με το οποίο συνομιλείς καταλαμβάνει ένα χώρο στον ψυχικό σου κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν συμμετέχετε στον κόσμο των ραντεβού το 2024, έχετε πιθανώς συσσωρεύσει μια σχετική ακαταστασία. Ισως λόγω ενός ξεπερασμένου διαδικτυακού προφίλ που δεν καταφέρνετε να ανανεώσετε ή λόγω ενός match (ταίριασμα) στο οποίο συνεχίζετε να στέλνετε μηνύματα παρότι δεν βλέπετε κοινό μέλλον. Ισως σας στοιχειώνει ακόμη το άτομο που σας έκανε ghosting (εξαφανίστηκε χωρίς εξήγηση).

Τα παραπάνω είναι σύμπτωμα μιας κουλτούρας γνωριμιών μέσω εφαρμογών, στην οποία οι άνθρωποι είναι μαθημένοι να κάνουν συνεχώς swipe (επιλέγοντας ή απορρίπτοντας με κύλιση δεξιά ή αριστερά) αναζητώντας νέες προοπτικές, παρότι «αυτό δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο για την ψυχική υγεία», λέει ο Νικ Φέγκερ, πιστοποιημένος σύμβουλος ψυχικής υγείας με πελάτες στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.

«Κάθε άτομο με το οποίο κάνεις match και αρχίζεις συνομιλία, καταλαμβάνει ένα κομμάτι του ψυχικού σου χώρου», συνεχίζει. «Μπορείς να αντέξεις μέχρι κάποιον αριθμό νέων επαφών πριν αρχίσεις να νιώθεις εξάντληση».

Ο Φέγκερ και άλλοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και γνωριμιών μοιράστηκαν στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τακτοποιήσετε τα ραντεβού γνωριμιών σας.

Σκεφθείτε τι θέλετε

Αν η ερωτική ζωή σας μοιάζει ακατάστατη και μπερδεμένη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσετε τους στόχους σας, λέει η Σαμάνθα Μπερνς, εγκεκριμένη σύμβουλος ψυχικής υγείας και σύμβουλος γνωριμιών στη Βοστώνη. Μόλις χωρίσατε και ψάχνετε απλώς να διασκεδάσετε; Αναζητάτε μια μακροχρόνια σχέση; «Τα ακατάστατα ραντεβού γνωριμιών δίνουν μια αίσθηση χάους», λέει η ίδια.

Ο Λαμόντ Γουάιτ, επαγγελματίας προξενητής και σύμβουλος γνωριμιών στην Ατλάντα, πιστεύει ότι το να ανατρέξετε σε προηγούμενες σχέσεις και ραντεβού και να σημειώσετε τι σας άρεσε ή τι σας έλειπε, μπορεί να σας βοηθήσει. «Οσοι δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη όσον αφορά τα ραντεβού γνωριμίας, καλύτερα να μην το επιχειρήσουν», επισημαίνει ο Γουάιτ.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο «για όσους μπαίνουν στο παιχνίδι των ραντεβού γνωριμιών, ώστε να αποκτήσουν πραγματική αυτογνωσία», σχολιάζει η Λίζα Μπλουμ, κλινική ψυχολόγος στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να ξεδιαλύνουν, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία, τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας τους και τις προηγούμενες σχέσεις τους. «Πρέπει να γίνετε πιο επιλεκτικοί, ώστε να μην εμπλακείτε σε σχέσεις που δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες σας», προσθέτει.

Βάλτε όρια στις εφαρμογές

Το χάος των ραντεβού, όπως όλα τα ηλεκτρονικά σκουπίδια, μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στο κινητό σας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, λένε οι ειδικοί, αλλά ο Γουάιτ συμβουλεύει να μη χρησιμοποιείτε περισσότερες από δύο εφαρμογές γνωριμιών ταυτόχρονα, για να μην υπερφορτώνεστε. Η Μπερνς συνιστά να επικοινωνείτε με όχι περισσότερα από τρία έως πέντε άτομα ταυτόχρονα – και να δεσμεύεστε να στέλνετε μήνυμα σε οποιονδήποτε «σαρώνετε δεξιά» – swipe right (δηλαδή επιλέγετε). Αυτό βοηθάει να διασφαλιστεί ότι το swiping δεν είναι μια «άσκοπη διαδικασία» ή δεν αφορά την προσωρινή «τόνωση του εγώ», εξηγεί. Το να ορίσετε ένα χρονικό όριο για το swiping και την επικοινωνία με τα match σας, όπως 20 λεπτά την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει, όπως και το να διαγράφετε επαφές που έχουν ατονήσει.

Εάν αισθάνεστε κάποια σύνδεση με ένα match, προσπαθήστε να μεταφέρετε τις αλληλεπιδράσεις σας εκτός δικτύου το συντομότερο δυνατόν, λέει o Φέγκερ. «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να εξοικονομήσετε την ενέργειά σας για εκείνη τη μία συνάντηση», τονίζει ο Φέγκερ. Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτει, δεν συνεχίζετε με «30 διαφορετικά», ακατάλληλα match.

Ο Φέγκερ γνωρίζει ότι υπάρχουν φορές που το ghosting μπορεί να είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι τα match κάποιες φορές είναι ανειλικρινή ή και επικίνδυνα. Ωστόσο, το κλείσιμο ενός κύκλου, όταν είναι εφικτό, μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά και για τους δυο σας, εξηγεί.

«Καταλαβαίνω απόλυτα την παρόρμηση να κάνετε ghosting. Το έχω κάνει», παραδέχεται ο Φέγκερ. «Αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο μπορεί αυτό να οδηγήσει σε καταστάσεις ψυχικής εξουθένωσης». Το να μην κλείνει ο κύκλος μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητικό για όλες τις πλευρές.

Ακούστε το ένστικτό σας

Συχνά υπάρχουν στιγμές, στα αρχικά στάδια γνωριμίας με κάποιον, που δίνουν μια γεύση τού πώς θα μας συμπεριφερθεί αυτός ο άνθρωπος στο μέλλον, λέει η Μπλουμ. Η Μπλουμ δίνει το παράδειγμα μιας φίλης της που ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη συζήτηση με έναν άνδρα που γνώρισε σε ένα εστιατόριο. Ομως στο πρώτο ραντεβού τους εκείνος επέμενε να την πάει σε ένα εστιατόριο με θαλασσινά, παρότι του είπε ότι είναι χορτοφάγος. Εκείνος παρήγγειλε μια τεράστια πιατέλα θαλασσινών, ενώ εκείνη αρκέστηκε στη μοναδική σαλάτα που υπήρχε στο μενού.

«Εχουμε την τάση να βρίσκουμε δικαιολογίες και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις συμπεριφορές των άλλων», παρατηρεί η Μπλουμ. Μην επενδύετε σε ένα match που αρχίζει λάθος, τονίζει: «Είναι ένας τρόπος να ξεσκαρτάρετε από την αρχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT