Αμερικανικές εκλογές: Μειώνεται η ροή οικονομικής στήριξης στον Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Μειώνεται η ροή οικονομικής στήριξης στον Τραμπ

Οι χορηγίες υπέρ του Τζο Μπάιντεν ξεπερνούν πλέον εκείνες για τον τέως πρόεδρο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε η συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με τον τέως πρόεδρο να διοχετεύσει σημαντικό κομμάτι των χορηγιών στις δικαστικές του περιπέτειες. Την ίδια ώρα ο πιθανότατος αντίπαλός του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον έχει ξεπεράσει σε χορηγίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή την Τετάρτη, η συγκέντρωση κεφαλαίων του φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ επιβραδύνθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης τη μεγάλη επιβάρυνση των νομικών εξόδων του Τραμπ, με τη μεγαλύτερη Επιτροπή Πολιτικής Δράσης (PAC), την οργάνωση συγκέντρωσης πόρων για την υποψηφιότητα τέως προέδρου, να στέλνει σχεδόν τα δύο τρίτα από όσα συγκέντρωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2023 υπέρ της αποπληρωμής των νομικών του λογαριασμών του.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ανέφερε ότι συγκέντρωσε 19 εκατ. δολάρια κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, σε σύγκριση με τα 25 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο και πολύ κάτω από τα 33 εκατ. δολάρια που ανέφερε η εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν.

Ο Τραμπ ξεπέρασε ελαφρώς τη Νίκι Χέιλι, τη μόνη εναπομείνασα αντίπαλό του στη διεκδίκηση των προεδρικών υποψηφιοτήτων των Ρεπουμπλικανών, η οποία ανέφερε ότι συγκέντρωσε 17 εκατ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο πέρσι.

Ενώ η κ. Χέιλι έχει υποσχεθεί να συνεχίσει μετά τις ήττες στις κομματικές αναμετρήσεις στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ είναι μακράν ο επικρατέστερος για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ώστε να αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Κι αυτό παρά τις τέσσερις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις φέτος, συμπεριλαμβανομένων δύο για τις προσπάθειές του να αντιστρέψει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 και μία για τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Δαπανηρές δίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν όπως ο νόμος ορίζει, οι νομικές δαπάνες του Τραμπ επιβαρύνουν τα οικονομικά της εκλογικής του εκστρατείας. Το μεγαλύτερο PAC που υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο, γνωστό ως MAGA Inc, μεταβίβασε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 30 εκατ. δολάρια σε μια άλλη οργάνωση υπέρ του Τραμπ, γνωστή ως Save America, η οποία καλύπτει τα νομικά έξοδα του πρώην προέδρου. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο εκείνου που είχε στείλει το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η μεταφορά των 30 εκατ. δολαρίων συνιστά την πλειονότητα των 48 εκατ. δολαρίων που συγκέντρωσε η MAGA Inc κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, κάτι που σημαίνει λιγότερα χρήματα από τη MAGA Inc προς την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή