Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» για τη βοήθεια 50 δισ. στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» για τη βοήθεια 50 δισ. στην Ουκρανία

Η φράση «κλειδί» που ξεκλείδωσε τη συμφωνία και την άρση του «βέτο» από πλευράς Βίκτορ Ορμπαν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει και το «πακέτο» οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Πριν από λίγο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε συγκεκριμένα πως «και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στην επιπρόσθετη στήριξη για την Ουκρανία εντός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».

Η συμφωνία «κλειδώνει σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία» τόνισε, για να προσθέσει ότι «η Ε.Ε αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη σε ό,τι αφορά τη στήριξη για Ουκρανία». «Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς πείστηκε ο Ορμπαν

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων παράγραφος 6 (α) αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «στη βάση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης για την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει συζήτηση σε ετήσια βάση με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει πρόταση για αναθεώρηση στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Αυτή ήταν η φράση «κλειδί» που ξεκλείδωσε τη συμφωνία και την άρση του «βέτο» από πλευράς του Βίκτορ Ορμπαν, που ζητούσε αναθεώρηση των χρημάτων σε ετήσια βάση. Για την υιοθέτηση και για τις τροποποιήσεις στον μηχανισμό για την Ουκρανία απαιτείται ειδική πλειοψηφία, όπως και για την έγκριση ή την αναστολή πληρωμών στη βάση των εκτιμήσεων και προτάσεων της Κομισιόν.

Είχε προηγηθεί ειδική συνάντηση που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν, του Γάλλου προέδρου, του Γερμανού καγκελάριου και της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

«Μια καλή μέρα για την Ευρώπη»

Για μια καλή ημέρα για την Ευρώπη έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της λίγα λεπτά μετά την κρίσιμη επίτευξη συμφωνίας. 

«Συμφωνία! 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υλοποίησε τις προτεραιότητές μας.

Στήριξη της Ουκρανίας.

Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. 

Μια καλή ημέρα για την Ευρώπη» έγραψε στο Twitter.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για «συμβολή» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Καθεμία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή