Η Αγκυρα προσβλέπει σε περαιτέρω διείσδυση σε Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο

Η Αγκυρα προσβλέπει σε περαιτέρω διείσδυση σε Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο

Προσπάθεια αύξησης της επιρροής της Τουρκίας στις χώρες που αποχώρησαν πρόσφατα από την τοπική οικονομική ένωση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα επιδιώξει να εντείνει τους δεσμούς με την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα, μετά την αποχώρησή τους από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), ώστε να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή, εκτιμά ο γαλλικός κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός RFI.

Επικαλούμενος ειδικό στις εξελίξεις της τουρκικής πολιτικής, ο ραδιοφωνικός σταθμός σημειώνει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα ήθελε να εκμεταλλευτεί τις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται στο Σαχέλ για να ενισχύσει την επιρροή της σε αυτήν.

Σύμφωνα με τον Ζαν Μαρκού, ερευνητή στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της Γκρενόμπλ, «η Τουρκία παρακολουθεί στενά τους μετασχηματισμούς» σε αυτά τα κράτη. Η Αγκυρα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τη «διπλωματική της επίθεση» στην περιοχή, για να ενισχύσει τη θέση της σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Μαρκού, η Τουρκία «προωθεί τα πιόνια της» στο Σαχέλ.

Σύμφωνα με το RFI, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του Νίγηρα από την ECOWAS, ο πρωθυπουργός της χώρας Αλί Λαμίν Ζέιν μετέβη για επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την 1η Φεβρουαρίου. Τα μέρη συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών δεσμών, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας (το προσωρινό κυβερνητικό όργανο του Νίγηρα) στο X.

Το RFI σημειώνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του Νιαμέι και της Αγκυρας βρίσκεται σε άνοδο, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να τριπλασιάζεται μεταξύ 2021 και 2022, φτάνοντας τα 203 εκατ. δολάρια.

Τουρκική βοήθεια

Παράλληλα, όπως προσθέτει, ο Νίγηρας είναι μία από τις πέντε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που ωφελούνται από την απευθείας βοήθεια της Αγκυρας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2021 ανήλθε σε 1,5 εκατ. δολάρια.

Η Τουρκία υποστήριξε ενεργά την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίγηρα προμηθεύοντάς την με drones. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια και στις νέες αρχές της αφρικανικής χώρας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2023.

Τις προθέσεις της Αγκυρας να ενισχύσει τη συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας με τον Νίγηρα επιβεβαίωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νιαμέι τον Νοέμβριο.

Πηγή: RFI, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT