«Ξεχάστε την παέγια», προειδοποιούν οργισμένοι αγρότες στην Ισπανία

«Ξεχάστε την παέγια», προειδοποιούν οργισμένοι αγρότες στην Ισπανία

Η ποικιλία ρυζιού που χρησιμοποιείται στην παέγια «είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί», λόγω της απαγόρευσης φυτοφαρμάκου από την Ε.Ε., σύμφωνα με Ισπανούς καλλιεργητές

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισπανική ποικιλία ρυζιού που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην παέγια απειλείται από μύκητα μετά την ευρωπαϊκή απαγόρευση φυτοφαρμάκου, στο οποίο βασίζονταν οι αγρότες για την καλλιέργειά του.

Πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα του πώς οι περιβαλλοντικοί κανόνες της Ε.Ε. προκαλούν οργή στους καλλιεργητές.

Σύμφωνα με τρεις παραγωγούς ρυζιού στην περιοχή της Βαλένθια, η συγκομιδή της ποικιλίας arroz bomba, που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ισπανία, μειώθηκε στο μισό συγκριτικά με τον μέσο όρο των προηγούμενων δέκα ετών.

«Θα εξαφανιστεί»

Οι αγρότες αποδίδουν τη φτωχή φετινή συγκομιδή στον μύκητα Pyricularia που έχει πλήξει την παραγωγή.

Η συγκεκριμένη ποικιλία «είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Μιγκέλ Μινγκούετ, καλλιεργητής ρυζιού στο φυσικό πάρκο Αλμπουφέρα της Βαλένθια. «Οι καλλιέργειές μας θα εξαλειφθούν λόγω των κανονισμών».

Εντωμεταξύ, μεγάλοι εξαγωγείς, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Καμπότζη, χρησιμοποιούν ευρέως το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο για να προστατεύσουν τις δικές τους καλλιέργειες.

Πλεονέκτημα σε ανταγωνιστές

Οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν σε οργισμένες κινητοποιήσεις, καθώς διαμαρτύρονται για περιορισμούς που, όπως ισχυρίζονται, δίνουν πλεονέκτημα στους εξωτερικούς ανταγωνιστές.

Οι Ισπανοί αγρότες συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα σε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να κάνει πίσω, με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προτείνει την Τρίτη απόσυρση σχεδίου της Ε.Ε. για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT