Πολωνία: Οι αγρότες ξεκινούν απεργία διαρκείας με μπλόκα σε 250 σημεία

Πολωνία: Οι αγρότες ξεκινούν απεργία διαρκείας με μπλόκα σε 250 σημεία

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας δήλωσε ότι κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να οργανωθούν με τρόπο που να είναι «ο λιγότερο επιβαρυντικός για τους πολίτες»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν δρόμους και σημεία διελεύσεων στα σύνορα με την Ουκρανία σήμερα, Παρασκευή, ξεκινώντας απεργία διάρκειας ενός μήνα.

Διαμαρτύρονται για πολιτικές της Ε.Ε., καθώς και για την έλλειψη κυβερνητικής δράσης για την προστασία τους.

Οι αγρότες σε Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα διαμαρτύρονται για περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε., με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την αύξηση του κόστους παραγωγής και για τον αθέμιτο, όπως λένε, ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Οι Πολωνοί αγρότες διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική τους Ουκρανία.

Περίπου 100 αγρότες και 50 τρακτέρ απέκλεισαν τη συνοριακή διάβαση Medyka, εμποδίζοντας την κυκλοφορία όλων των οχημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας συνόρων Αντρίι Ντεμτσκένκο.

Πάνω από 250 μπλόκα

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρχαν πάνω από 250 μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα. Εικόνες που μετέδιδαν έδειχναν κομβόι τρακτέρ να μπλοκάρουν τους δρόμους, καθώς και πανό όπως «Χωρίς εμάς, θα είστε πεινασμένοι και γυμνοί».

«Σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη έχει πάρει φωτιά», ανέφερε διαδηλωτής σε συνοριακό πέρασμα, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVN24.

«Δεν είμαστε κατά των οικολογικών λύσεων, αλλά πρέπει να συμφωνηθούν με τους αγρότες», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δικαιολογημένες ανησυχίες»

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας δήλωσε ότι κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να οργανωθούν με τρόπο που να είναι «ο λιγότερο επιβαρυντικός για τους πολίτες».

«Οι αγρότες έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες, προσδοκίες και απαιτήσεις για τον περιορισμό της υπερβολικής εισροής αγαθών από την Ουκρανία, καθώς και από άλλες μη ευρωπαϊκές αγορές στην Ε.Ε., ιδίως στην Πολωνία», δήλωσε ο Τσέσλαου Σικίρκι μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο την Παρασκευή.

«Δεν έχουμε επιλογή»

Το συνδικάτο των αγροτών Solidarity, το οποίο κάλεσε σε διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι, εκτός από τον αποκλεισμό των συνοριακών διελεύσεων, προγραμματίζει και αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Πολωνία μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο ανέφερε ότι «η παθητικότητα των πολωνικών αρχών… όσον αφορά την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από την Ουκρανία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να κηρύξουμε γενική απεργία». Επέκρινε επίσης τις πολιτικές της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή