Εσθονία: Η Μόσχα ετοιμάζει πόλεμο με τη Δύση εντός δεκαετίας

Εσθονία: Η Μόσχα ετοιμάζει πόλεμο με τη Δύση εντός δεκαετίας

Αυτό θα μπορούσε να αποτραπεί μόνο με αντίστοιχη συσσώρευση νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας, κάτι που θα μπορούσε να αποτραπεί μόνο από μια συσσώρευση αντίπαλων δυνάμεων, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας.

Ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για μια στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία σε χώρες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, καλώντας την Ευρώπη να προετοιμαστεί με επανεξοπλισμό.

Ο αρχηγός της εσθονικής υπηρεσίας πληροφοριών είπε ότι η σχετική αξιολόγηση βασίζεται στα σχέδια της Ρωσίας να διπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της με τα μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία).

«Η Ρωσία έχει επιλέξει έναν δρόμο που είναι μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση… και το Κρεμλίνο πιθανώς αναμένει μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου», είπε ο Κάουπο Ρόσιν σε δημοσιογράφους κατά τη δημοσίευση της έκθεσης για τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας.

Μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία είναι «πολύ απίθανη» βραχυπρόθεσμα, είπε, εν μέρει επειδή η Ρωσία πρέπει να κρατήσει στρατεύματα στην Ουκρανία και θα παρέμενε απίθανη εάν η ρωσική συσσώρευση δυνάμεων έβρισκε κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, εννοώντας τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Εσθονία και τα άλλα κράτη της Βαλτικής έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες σε πάνω από 2% των οικονομιών τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρουσία τους σε αυτές τις χώρες.

Την ίδια ώρα η Ρωσία θέτει στη λίστα των καταζητούμενων εγκληματιών την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, χωρίς να παρέχεται εξήγηση για τη δίωξή της.

Πηγή: Reuters, Ria Novosti

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή