Πακιστάν: Οξύνεται η πόλωση με σχηματισμό κυβέρνησης κομμάτων που αποκλείουν τον Ιμράν Καν

Πακιστάν: Οξύνεται η πόλωση με σχηματισμό κυβέρνησης κομμάτων που αποκλείουν τον Ιμράν Καν

Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ αναμένεται να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού συνασπισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει το πολιτικό ρήγμα στο Πακιστάν μεταξύ των συμμάχων και των πολεμίων του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ιμράν Καν, καθώς, παρά τη νίκη των υποστηρικτών του τελευταίου στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης, τα κόμματα των επίσης πρώην πρωθυπουργών, Ναουάζ Σαρίφ και Μπιλαουάλ Μπούτο, κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας.

Το κόμμα PPP του Μ. Μπούτο είπε ότι θα βοηθήσει το PML-N του Ν. Σαρίφ να εκλέξει πρωθυπουργό, που αναμένεται να είναι ο… αδελφός του Σαρίφ. Τα δύο κόμματα συμμετείχαν στο παρελθόν σε ένα συνασπισμό που ανέτρεψε τον Ιμράν Καν από την εξουσία το 2022.

Αυτή τη φορά, οι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από το κόμμα του στο Πακιστάν, το Tehreek-e-Insaf (PTI), κέρδισαν απροσδόκητα τις περισσότερες έδρες, κατερχόμενοι ως ανεξάρτητοι λόγω απαγόρευσης του κόμματος του πρώην πρωταθλητή του κρίκετ.

Ο αρχηγός του PPP, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι, παρόλο που το κόμμα του και το PML-N είχαν διεκδικήσει εκλογές το ένα εναντίον του άλλου, έχουν συμπήξει συμμαχία πλέον για το συμφέρον του έθνους. «Δεν είναι απαραίτητο (να πολεμάμε) για πάντα», είπε ο κ. Ζαρντάρι.

Ομοίως, το PML-N ανέφερε σε δήλωση ότι και τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν προς το συμφέρον της πολιτικής σταθερότητας.

Τα αποτελέσματα –στα οποία οι ανεξάρτητοι υποστηριζόμενοι από το PTI έλαβαν 93 από τις 266 άμεσα εκλεγμένες έδρες– είχαν αφήσει τους ψηφοφόρους αβέβαιους για το ποια κόμματα θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Το PML-N του κ. Σαρίφ κέρδισε 75 έδρες, ενώ το PPP του κ. Μπούτο ακολούθησε με 54 έδρες. Ωστόσο, τα δύο αυτά κόμματα θα λάβουν περισσότερες έδρες από τις 70 που προορίζονται για γυναίκες και μη μουσουλμάνους. Αυτές οι πρόσθετες έδρες δεν είναι διαθέσιμες σε ανεξάρτητους υποψηφίους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του PML-N, Μάριγιουμ Αουράνγκζεμπ, ο αρχηγός του κόμματος κ. Σαρίφ σχεδιάζει να προτείνει τον αδελφό του, Σεμπάζ Σαρίφ, για πρωθυπουργό. Και οι δύο άνδρες έχουν διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργοί.

Ενώ ο κ. Μπούτο λέει ότι το κόμμα του θα βοηθήσει στην εκλογή πρωθυπουργού του PML-N, νωρίτερα δήλωσε ότι δεν θα λάβει καμία θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ιμράν Καν και το κόμμα του συνέχισαν να τονίζουν πως πιστεύουν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες εναντίον τους και σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα.

Ο έγκλειστος στις φυλακές ηγέτης είπε: «Προειδοποιώ για την ατυχία του σχηματισμού κυβέρνησης με κλεμμένες ψήφους. Τέτοιες ληστείες στο φως της ημέρας δεν θα είναι μόνο ασέβεια προς τους πολίτες, αλλά και θα ωθήσουν την οικονομία της χώρας σε μια περαιτέρω καθοδική πορεία».

Πηγή: BBC, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή