Νέα αύξηση στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: «Το μήνυμα ακούστηκε»

Νέα αύξηση στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: «Το μήνυμα ακούστηκε»

Η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε η Ουάσιγκτον να μην προστατεύσει χώρες που δεν ξοδεύουν αρκετά για την κοινή Αμυνα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Ευρώπη αύξησε τις δαπάνες της για την άμυνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται συμμάχους.

Οι δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε η Ουάσιγκτον να μην προστατεύσει χώρες που δεν ξοδεύουν αρκετά.

«Περιμένω 18 σύμμαχοι να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα φέτος», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν για ακόμα ένα έτος ρεκόρ έπειτα από δύο χρόνια πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο αριθμός των συμμάχων έχει αυξηθεί συγκριτικά με πέρυσι, όταν 11 από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ αναμενόταν να επιτύχουν τον συμφωνημένο στόχο.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολεμήσει ποτέ μόνες τους»

Ο Τραμπ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων το Σάββατο υπονοώντας ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία «να κάνει ό,τι διάολο θέλει» στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν ξόδεψαν αρκετά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ενόψει της συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν πόσο σημαντική είναι η αμυντική συμμαχία για τη δική τους ασφάλεια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πολεμήσει ποτέ μόνες τους», είπε.

«Το μήνυμα ακούστηκε» – Ρεκόρ Ψυχρού Πολέμου

«Η κριτική που ακούμε δεν αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η νέα αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες από τους Ευρωπαίους συμμάχους ήταν απόδειξη ότι αυτό το μήνυμα είχε ακουστεί.

Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά 380 δισ. δολ. στην Αμυνα φέτος, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σε ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Βερολίνο θα επιτύχει φέτος, για πρώτη φορά, τον στόχο του 2%.

Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει το ισοδύναμο 71,8 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες το τρέχον έτος μέσω τακτικών και ειδικών δαπανών του προϋπολογισμού.

Το 2023, έντεκα σύμμαχοι αναμένεται να έχουν εκπληρώσει τον στόχο του 2% σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ – Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα, Εσθονία, Λιθουανία, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Βρετανία και Σλοβακία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT